ASLE TOJE TIL NOBELKOMITEEN

ASLE TOJE: Frp har innstilt Asle Toje (43) til den ledige plassen i Nobelkomiteen. Foto: FrP

Fremskrittspartiets stortingsgruppe innstiller Asle Toje (43) som sitt medlem til Nobelkomiteen. Toje er 43 år gammel og har lang erfaring fra utenriksfeltet.

Han jobber i dag som forskningsdirektør på Nobelinstituttet. Når Toje tiltrer i Nobelkomiteen vil han samtidig slutte i sin jobb som forskningsdirektør, ettersom vervet i Nobelkomiteen ikke er forenlig med å jobbe ved instituttet.

Han stammer fra Utsira og vokste opp på Byremo i Vest Agder og i Drøbak. Toje tok sin utdannelse ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø før han tok doktorgrad i internasjonal politikk ved Pembroke College ved University of Cambridge i 2006. Han studerte under Kenneth Waltz da han oppholdt seg som Fulbright-stipendiat ved Columbia University 2004–2005, og var forskningsmedarbeider ved Institutt for forsvarsstudier 2007–2008. I 2008 var Toje gjesteforsker ved European Union Institute for Security Studies (EUISS) i 2008. På den tiden ble han regnet blant «landets mest lovende unge statsvitere» av Dagens Næringsliv.
– Jeg er meget fornøyd med at Stortingsgruppen har valgt en så god kandidat som Asle Toje og er overbevist om at han kommer til å tilføre Nobelkomiteen betydelig kompetanse, sier parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi.
Asle Toje har skrevet flere bøker, og vært medlem av flere utvalg – blant annet Brochmann 2-utvalget.
– Valgkomiteen fikk mange gode innspill og hadde en vanskelig oppgave. Heldigvis kunne vi velge blant mange meget gode kandidater, og etter en helhetsvurdering falt komiteen og stortingsgruppen ned på Asle Toje, sier stortingsrepresentant Morten Wold, som er leder av valgkomiteen.
Asle Toje vil tiltre Nobelkomiteen så snart hans kandidatur er godkjent av Stortinget.

Leave a Reply

Your email address will not be published.