Rettsaken mot Akilov: HADDE HÅPET PÅ 40-50 DØDE

AKILOV: Rakhmat  Akilov risikerer livstids fengsel for sin terroraksjon i fjor vår. Foto. Svensk politi

Han hadde et håp om at han skulle drepe 40-50 vantro svensker i en gågaten sentralt i Stockholm. Med en stjålet lastebil på drøye 12 tonn raste han nedover gågaten i stor fart mens han meinet nett intetanende folk som ikke greide å komme seg inn i butikker. Igjen på bakken lå maltrakterte og blødende mennesker – skadde og døde.
Den pågående rettssaken i Stockholm tingsrätt mot den 39 år gamle uzbeske islamisten Rakhmat Akilov avslører en mann fylt av hat mot Vesten, mot homofile, lettkledde jenter og alle andre som han oppfatter som vantro . Han fordypet seg i Koranen og hadde et ønske om å bli martyr. Han spurte sine chattevenner om det var greit om han drepte mennesker ved å kjøre en lastebil gjennom en tett gågate i Stockholm – og fikk ja som svar.
I 2014 søkte han om asyl i Sverige. To år senere fikk han nei. Planleggingen av terrorhandlingen kom for alvor i gang i januar 2017. Samtidig som han fikk beskjed om å forlate Sverige. I februar kom han på den lange listen over personer som politiet hadde over personer som skulle utvises ved tvang – hvis de støtet på dem.

ETTERLYSNING: Politiet kunne raskt gå ut med etterlysningsbilder av terroristen – her på vei  bort fra åstedet. Foto: Svensk politi

Den 39 år gamle islamisten er tiltalt for terrorforbrytelser og forsøk på terrorforbrytelser.
Midt på dagen fredag 7. april i fjor utførte han terrorangrepet på en travel gågate sentralt i Stockholm. Han endte sin ferd med den stjålne lastebilen i en fasade i det kjente kjøpesenteret Åhlens i Stockholm.
Da lå fire døde personer og 15 hardt skadede igjen langs Drottninggatan. Én av de skadede døde senere samme dag. Blant de drepte var en 11 år gammel jente på vei hjem fra skolen for å møte sin pappa.
Akilov rømte via T-banen og flytoget til Arlanda nord for Stockholm. Han ble fotografert av overvåkningskameraer, gjenkjent og arrestert noen timer senere.

EBBA 11 år gamle Ebba Stefansdottir Åkerlund  ble terroristens yngtse offer.

I snaue tre måneder forberedte han terrorangrepet som han ville utføre på vegne av Islamske Staten.
Under forberedelsene og under selve terrorhandlingen chattet han med trosfeller og andre IS-sympatisører. Han brukte mye det russiskspråklige nettstedet Odnoklassniki.
Han lastet ned henrettelsesvideoer fra Islamske Staten, og tok skjermdump av de grufulle drapene. Han lastet ned IS-flagget, og googlet andre islamistangrep med lastebil som de i Nice og Berlin.

Hans mobiltelefon inneholdt noen av aktoratets viktigste bevis. I telefonen og i lagrede sim-kort fant svenske politi et stort antall bilder – blant annet fra de mange rekognoseringene han gjorde sentralt i Stockholm.
To ganger – begge fredager – var han inne i Stockholm sentrum og rekognoserte for å finne et sted han kunne ta flest liv. Han vurderte blant annet Sveavägen som går parallellt med Drotninggatan, og Hötorget – som også er steder med mye mennesker.
Han var spesielt opptatt av å ramme homofile og andre som ikke levde i trå med islamsk moral.
Tre dager før terroraksjonen, sendte han ut bilder av Drotninggataen og sendte en melding til noen islamistvenner på nettet. «Jeg planlegger denne gaten. Den er tre km lang og full av folk». Han var litt i tvil om han skulle gjennomføre aksjonen på dagtid eller på kvelden, og skrev følgende melding til en venn:
«Min bror, på fredagskvelden er denne gata full av sopere, lesber og annet dritt».
Men han konstaterte etterhvert at det ville bli lettere å kapre en lastebil på dagtid enn på kveldstid.
Han spurte en islamistvenn en gang om vedkommende kunne sjekke om det var greit – ifølge deres religion –«at han kjørte over vanntro mennesker (homser og lesber) på en sentral plass med en stor bil» Han fikk svar: «Klart du kan».

VALGTE GÅGATE: Akilov valgt den travle gågaten Drotningsgatan. Han ville helst gjenomføre terroraksjone på kveldstid, men innsså at det kunne bli vanskelig å ta en lastebil på kvelden. KART: Wikipedia Commons

Han googlet også «gay club in Stockholm». Han viste også interesse for de mange skjærgårdsbåtene som kjører rundt i Stockholms skjærgård med turister og fastboende. Han vurderte en stund om det kunne være et egnet mål.
Han kjøpte også inn knivblader, skruer og en gassbeholder til et sprenglegeme som han ville avslutte terroraksjonen med. Sprenglegemet eksplodetrte delvis inne i førerhuset i bilen han brukte.

Også etter terroraksjonen, var han på sin smarttelefon og skrøt av at han «hadde kjørt over 20 mennesker». Og hans kontaktperson oppfordret han til å sende flere videoer av hendelsen, samtidig som kontakten oppfordret andre brødre å følge hans eksempel og gjennomføre liknende aksjoner.

Uzbekistan: Akilov vokste opp i Samarkand. i Uzbekistan. De fleste her, i likhet med Akilovs familie, er sekulære muslimer.Foto: Wikipedia Commons

Politiet har snakket med et 50-talls venner og bekjente av Rahkmat Akilov. Akilov kommer fra Uzbekistan – men tihører minoriteten i landet som kommer fra nabolandet Tadjikistan.
Han vokste opp i Samarkand i Uzbekistan i en familie som var sekulære muslimer.

Han gifter seg og får i tidsrommet 1998-2006 fire barn. Han jobber som rørlegger og sveiser i blant annet Russland. Han blir skilt og skaffer seg en jobb i Tyrkia. I Tyrkia begynner interessen for islam å vokse.
Han bor og jobber senere i korte tdisrom i Tsjekkia, Tyskland og Danmark, før han kommer til Sverige i oktober 2014. Der søker han asyl. I sin asylsøknad påstår han at det er farlig for han å bo i Uzbekistan, men han får nei på sin søknad

Han holder seg i skjul, for ikke å bli sendt ut av landet. Bor på forskjellige adresser i drabantbyer nord og sør for sentrum av Stockholm. Han jobber svart på byggetomter og som håndverker– blant annet på landstedet til en kjent venstreradikal stand up-komiker.
I 2016 tipses svenske sikkerhetspolitiet om Akilovs voldsomme interesse for terrorhæren Islamske Staten, og hans sterke sympatier for voldelig islam.
Han har også sympati med islamistene i Hizb ut-Tahrir som er sterke i Danmark og Storbritannia.
Men de får ikke noe konkret på ham som gjør at de ber om telefonavlytting eller andre mer nærgående tiltak. De mister interessen for mannen. Det finnes tusener av innvandrere og asylsøkere i Sverige med sympatier for IS – og som virker langt mer militante.
I januar 2017, like etter at svensk sikkerhetspoliti har mistet interesse for ham, begynner han aktivt å planlegge terrorhandlingen.
Han nevner for sine nettvenner at han vil ta hevn på Sverige som er med i koalisasjonen som bekjemper IS, og han vil drepe så mange som mulig. Han har et intenst hat mot alle vantro personer – spesielt «frigjorte» svenske kvinner og homofile. Han trodde han ved å gjennomføre terroren på en fredagskveld kunne døde mange – han uttalte håp om å drepe 40-50 personer.
Men valget falt på en tidlig ettermiddag i en fredagstravel Stockholm-gate. Forøvrig samme gate hvor en annen islamist noen år tdiligere prøvde å sprenge julehandlende svensker i luften. Han mislyktes, men døde selv.
En time før terrorhandlingene spilte Rakhmat Akilov inn en videonutt med seg selv i forgrunnen. «Det er på tiden å drepe vantro» sa han mens han stirret rett inn i kameraet.

RETTSAK: Rettsaken mot Akilov vil pågå i tre-fire måneder.Foto: Wikipedia Commons

Nå sitter han i en sikkerhetssal i kjelleren i Stockholm Tingsråatt. Han har gått ned noen kilo i fengslet, har blitt gråere i håret og han har anlagt islamistskjegg. Aktor i saken vil ha livstidsfengsel og utvisning. Selv vil han forsøke å få en tidsbestemt dom.
Neste uke vil retten få høre hans egen versjon av massedrapet og hvorfor han gjorde det.
Rettssaken er stipulert til å avsluttes en gang tidlig i mai.. Dom ventes i slutten av juni.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.