USA: MANGE BRYTER SAMARBEIDET MED NRA

Flere bilutleiefirmaer, flyselskaper, forsikringsselskaper og hotellkjeder bryter sitt samarbeid med våpenlobby-organisasjonen National Rifle Association (NRA). Kritikken mot NRA har vært sterk etter skoleskytingen i Florida forrige uke.

BRYTER: Flyselskapet United bryter samarbeidet emd våpenlobbyen i NRA. Foto: United

 

De store kjedene har tidligere gitt rabatter til medlemmer av NRA.
På Twitter og andre sosiale medier har det de siste dagene kommet sterke krav om boikott av NRA. Hashtagen #BoycottNRA er blitt svært populær.

NRA-TOPP: Det er tøffe dager for NRA-sjefen Wayne LaPierre. Foto: NRA

Øverste sjefen for NRA, Wayne LaPierre, sier han kan gå med på strengere regler for bakgrunnssjekk av folk som skal kjøpe våpen, men sier at det viktigste nå er at alle landets skoler skal ha bevæpnede vakter eller at noen lærere skal bære våpen.
– Det finnes ingen viktigere frihet for et individ enn retten til å bære våpen, retten til å forsvare seg og retten til å overleve, sa NRA-sjefen nylig.
Blant selskapene som nå nekter å samarbeide med NRA er bilutleifirmaer som Hertz, Avis, Budget, Zipcar, Enterprise (som eier merkenavnene Enterprise, Alamo og National). Også store banker, som First National Bank of Omaha som har gitt ut kredittkort i samarbeid med NRA, avslutter nå samarbeidet.
Også et forsikringsselskap, Chubb Limited, vil avslutte et samarbeid som betydde at NRA-medlemmer kunne få hjelp til advokat hvis de kom i en situasjon hvor de trengte advokathjelp etter en skyteepisode.
Hotellkjeder som Best Western og Wyndham Hotels har også trukket seg fra samarbeid med NRA, i likhet med flyselskaper som United og Delta, ifølge nyhetsbyrået AP.
NRA hevder de har fem millioner medlemmer. Det er en mektig organisasjon som ikke lenger er en organisasjon kun for såkalte OFWG (Old Fat White Guys). NRA har for eksempel satset mye på kvinner og fargede som talspersoner. En mann som Colion Noir, en farget advokat fra Houston som brukes mye av NRA, har en stor fanskare på sosiale medier.

FARGEDE: NRA har mange dyktige talsmenn. Og alle er ikke OFWG (Old Fat White Guys). Advokaten Colion Noir har en stor fanskare på sosiale medier.

NRA går ikke ut med noen demografisk oversikt over sine medlemmer, men en undersøkelse gjort av PEW for få år siden viste at 31 prosent av hvite amerikanere sa de hadde et våpen. Tallene for fargede var 15 prosent og for latinere var prosentandelen 11.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.