USA-AMBASSADEN PÅ PLASS I JERUSALEM I MAI

USAs Israel-ambassadør, David M. Friedman, vil allerede før feiring av Israels 70 årsdag 14. mai, være på plass i Jerusalem. Trump har fremskjøvet ambassadeflyttingen for å tilfredsstille sine Israel-venner. Og mangemilliardæren Sheldon G. Adelson har tilbudt seg å betale for den nye ambassaden som trolig skal bygges på tomten til dagens generalkonsulat i Jerusalem.

FREMSKYNDER: USA fremskynder ambassadeflyttingen. Allerede i mai – før Israel feirer sitt 70 års jubileum – er Jerusalem-ambassaden på plass. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Mens Donald Trump tidligere antydet at det vil ta flere år før ambassaden kunne flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, og visepresident Pence antydet 2019 for få uker siden, er det nå klart atUSA åpner sin midlertidige Israel-ambassade i Jerusalem allerede i mai.
Trump-tilhengere sier presidenten igjen viser handlekraft og oppfyller nok et valgløfte.
USA generalkonsulatet i Jerusalem ligger i bydelen Arnona. Det er anslått at en ny ambassadebygning i Jerusalem vil kostet ca. 500 millioner dollar og at byggetiden vil bli syv til ti år.
Men penger blir trolig ikke noe stort problem.
Trump-tilhenger og varm Israel-venn Sheldon G. Adelson er en av USA rikeste menn etter å ha gjort det stort i kasino-bransjen. Han var en av de største donorene til Donald Trump under valgkampen.
Han er også nær venn av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og etablerte for noen få år siden gratisavisen Israel Hayom (både på hebraisk og engelsk) som i dag er blitt Israels mest lest dagsavis.
En tidligere ansatt i State department ( USAs utenriksdepartement), Patrick Kennedy, sier til New York Times at de tidligere har akseptert pengegaver til ambassadebygninger, men at det da har vært snakk om oppussing av residenser. Amerikanske privatpersoner har tidligere gitt pengestøtte til ambassade-residensene i byer som London, Paris, Roma og Tokyo.
– Så lenge donorene en bakgrunns- og etikk-sjekket, er det ingen problemer med å donere penger til ambassadebygninger, sier tidligere ansatt Patrick Kennedy.
Det er ventet at representanter for palestinerne vil reagere svært negativt på den fremskyndete flyttingen.
Israels nasjonaldag 14. mai sammenfaller som kjent med det palestinerne kaller Nakba – som kan oversettes med katastrofen. I dagene etter etableringen av Israel våren 1948, forlot hundretusener palestinarabere områder som FN tildelte den israelske staten.
Generalsekretæren i palestinske PLO, Saeb Erekat, sier til New York Times, at USAs avgjørelse om å flytte ambassaden til Jerusalem, og samtidig gjøre det på årsdagen for Nakba, er et soleklart brudd på internasjonal lov.
USA har de siste åtte årene hatt et stort generalkonsulat i et festningslignende boligområde i bydelen Arnona noen få kilometer sør for gamlebyen i Jerusalem.
Mange hevder at det store området ble bygd for å huse en fremtidig ambassade – USA har som kjent flere tiår tilbake vedtatt at deres ambassade skulle flyttes til Jerusalem, men det er et prosjekt som av politiske grunner stadig er blitt flyttet ut i fremtiden.
Trump lovet i valgkampen å flytte ambassaden til Jerusalem , og nå gjør han det han har lovet – selv om han nylig fortalte at han har vært utsatt for press fra en rekke nasjoner for ikke å flytte ambassaden.
Nå skal ambassadør Mr. Friedman fra mai pendle mellom sin residens i kystbyen Herzliyya nord for Tel Aviv til Jerusalem, hvor han sammen med en liten stab skal etablerer seg i kontorlokalene til USAs generalkonsulat.
Den foreløpige ambassaden ligger midt mellom det hovedsakelig jødiske Vest-Jerusalem og Øst-Jerusalem som fortsatt er et område av Jerusalem som er dominert av palestinarabere.
Etter seieren i forsvarskrigen i 1967, ble Øst-Jerusalem annektert av Israel. Området hadde frem til krigen i 1967 vært okkupert av Jordan.
Arnon-området har alltid vært i Israel, og er ikke – på samme måte som Øst-Jerusalem – et omstridt område av Jerusalem.
Statsminister Benjamin Netanyahu, som for tiden sliter med å tilbakevise beskyldninger om påstått korrupsjon, er svært glad over at amerikanerne fremskynder flyttingen av ambassaden for å være på plass i Jerusalem før jubileumsfeiringene kommende mai. Han sa nylig at «dette er et stort øyeblikk for Israels innbyggere og et historisk begivenhet for staten Israel».

Leave a Reply

Your email address will not be published.