VALGKAMP I MOSKVA: EFFEKTIVT TIPS FOR SNØRYDDING

Moskva og Russland har – som resten av Europa – opplevd en snørik og kald vinter. Moskovittene har sett seg lei på snøryddingsmannskaper som ikke helt greier å holde tritt med snømengdene. Samtidig stunder mot et presidentvalg i landet. Tilhengerne av oposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj –som ikke får lov til å stille til valg – har funnet opp en ny metode for for å få snørrydderne mer effektive: De sprayer rett og slett «Navalnyj» i snøhaugen – og det går ikke mange timene før snøen er fjernet.

Vladimir Putin (65) kunngjorde i desember i fjor at han stiller til valg, og alt tyder på at han vinner med stor margin allerede i første valgrunde og blir sittende helt frem til 2014. Hans støtte har riktignok falt fra ca. 80 prosent siste høst til ned mot 65 prosent på de siste meningsmålingene. Økonomiske nedgangstider og et stadig dårligere forhold til vestlige land, irriterer også mange russere.
Men Putin utnytter sine fremganger i Syria – sammen med det syriske regimet. Han bruker ofte Krim i sin valgpropaganda for annekteringen av Krim er veldig populært blant den jevne russere,
En som ikke får stille i presidentvalget er opposisjons politikeren og anti-korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj som Putin-regimet nekter å stille fordi har en domfelt for korrupsjon – en dom både Navalnyj og de fleste uavhengige Russland-kjennerne mener er en politisk dom. Navlnyj er sterk på sosiale medier, og myndighetene gjør alt for å stoppe hans og hans tilhengere når de prøver å demonstrere mot Putin og valget – som de mener ikke er et reelt og demokratisk valg.

NAVALNY:  Litt grønn spray med Navalnyj i snøen får fart på snøryddingen i Moskva. Foto: Twitter

En av kandidatene – som utad er kritisk mot Purtin – er TV-personligheten Ksenia Sobtsjak. Hun var tidligere en svært god og nær venn av Putin (hun er datter av den tidligere og nå avdøde St-Petersburg-borgermesteren Anatolij Sobtsjak, som slapp en ung Putin til i politikken da han kom hjem fra KGB-jobben i østtyske Dresden etter Berlin-murens fall i 1989).
Enkelte hevder at Ksenia Sobtsjaks kanditatur er avtalt spill med Putin for å gi valget et skinn av demokrati. Ved siden Sobtsjak er det seks andre opposisjonskandidater – men ingen av de har noen sjanse i valget. Ringreven, den ekstreme nasjonalisten, Vladimir Zjirinovskij er blitt 71 år gammel, og stiller opp for sitt parti LDPR. Under en TV-debatt blant kandidatene – Putin nedverdiger seg ikke til å blande seg med de andre kandidatene – provoserte Zjirnovskij såpass at Sobtsjak mistet besinnelsen og sprutet innholdet av sitt vannglass over sin konkurrent.

LANDSFADER: Vladimir Putin (65)  kant rolig  surfe inn til en ny valgseier 18. mars. «En sterk president – et sterkt Russland» står det på hans hjemmeside i forbindelse med det kommende valget.Foto. www.putin.ru

Mens Vladimir Putin kan lene seg tilbake – de store TV-kanalene flommer over av Putin-propaganda, har tilhengerne av den kandidaten som kunne gitt Putin litt motstand det litt moro med å provosere med å spraymale «Navalny» i snøen i Moskva.
Og det har både motstandere og tilhengere av Putin glede av når snøfonnene forsvinner etter kort tid.

tekst: MORTEN AASBØ

Les mer om Aleksej Navalnyj  her

Les mer om Vladimir Putin her

Les mer om Ksenia Sobtsjak her

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.