RETTSAKEN I GANG ETTER FINLANDS FØRSTE TERRORAKSJON

SALUTORGET: Det var her på Salutorget i sentrum av Åbo at den marokkanske asylsøkeren gikk løs på tilfeldige forbipasserende med en kniv. Foto: Wikipedia Commons

 

I Åbo i Finland har myndighetene innledet rettssaken mot en marokkansk asylsøker som er tiltalt for drap og drapsforsøk med terroristisk hensikt etter at han gikk løs på folk med kniv på på Saluorget i Åbo i august i fjor. Mannen innrømmer drap og drapsforsøk, men nekter for at han gjorde det med terroristisk hensikt. To kvinner ble drept og seks kvinner og to menn ble såret under terrorangrepet. Blodbadet stoppet først da politi skjøt mannen i låret og pågrep han.

Abderrashman Bouanane kom til Finland i 2016 og søkte asyl, under falsk identitet. Han oppgav at han var 17 år. Etterforksningen etter terroraksjonen viste at han var fire år eldre.

Påtalemyndighetene krever livstidsstraff for marokkaneren. Etterlatte etter de drepte samt de sårende krever dessuten marokkaneren for flere hundre tusen euro i skadeerstatning.
Mannen er av rettspsykiatere erklært som tilregnelig ved tidspunktet for ugjerningen.
Mannen har også fortalt at han ville formidle et budskap fra terrorgruppen Islamske Stat (IS) om at de «hverken er små eller kjemper forgjeves», og at de også har soldater i Finland.
Som så mange andre islamistiske terrorhandlinger skjedde også dette terrorangrepet på en fredag. Politiet som kom til skjøt mannen i låret ved Trätorget like ved Salutorget. Mannen har også fortalt at han ville død som martyr av politiets kuler, slik at IS kunne hevde at de hadde ansvar for drapene.
Mannen ble en radikalisert muslim tidlig i 2017. Han skal overfor politiet ha sagt at vestlige lands flyangrep på Raqqa i Syria delvis var en grunn til at han gjennomførte knivangrepene. Han har også innrømmet at han ropte «Allahu Akbar» – (Allah er størst) under drapene. Ofrene var tilfeldige mennesker som terroristen ikke hadde noe forhold til.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til finske YLE at mange marokkanere har vært involvert i flere terrorangrep i Nederland, Belgia, Frankrike og Spania, og at marokkanere ofte også er involvert i lederroller i islamistiske terrorgrupper.
Ranstorp er spent hva som vil komme frem under rettssaken i Åbo. Det finnes mye usikkerhet rundt den tiltalte marokkaneren. Han har brukt flere forskjellige identiteter, og mange er spent på hva mannen har gjort før han kom til Finland.
I hans telefon fant finsk politi 1800 fotoer og 53 videoer som har tilknytning til Islamske Staten – og som blant annet viste henrettelser. I hans veske lå et religiøst manifest han hadde skrevet og hvor han stadig vekk trakk frem Vestens «vranglære». Politiet tror at mannen skrev dette manifestet samme morgen som han gjenomført knivdrapene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.