EN HALV MILLION PROTESTERTE FOR STRENGERE VÅPENKONTROLL

HUNDRETUSENER: Hundretusener av amerikanere demonstrerte lørdag for strengere  våpenkontroll. Foto: Wikipedia Commons

 

Martin Luther Kings barnebarn, Yolanda Renee King (9), var en av de nærmere 500.000 demonstrantene som lørdag demonstrerte for strengere våpenlover i Washington. Yolanda spilte på sin berømte bestefars «I have a dream»-tale der hun snakket om en verden uten våpen foran en stor folkemengde i Washington.

Også stjerner som Paul McCartney, Miley Cyrus, Amy Schumer og Jennifer Hudson stilte opp i en av de mange demonstrasjonene som ble arrangert over hele USA på initiativ fra de overlevende fra skolemassakren på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.
»March for Our Lives» (Vårt livs marsj) var hovedparolen.
Det var demonstrasjoner eller markeringer på 800 steder i USA. Også i Paris, Japan, New Zealand og Tel Aviv var det solidaritetsdemonstrasjoner.

BARNEBARN: Barnebarnet til Martin Luther King, Yolanda King, holdt en appel for strengere våpenkontrolol i US. Foto: Facebook

Også fra Det hvite hus kom det støtteerklæringer.
– Vi applauderer de mange modige, unge amerikanerne som bruker sin ytringsfrihet i dag, skriver pressetalskvinne Lindsay Walters i Det hvite hus.
– Å holde barna våre trygge er noe som er høyt prioritet for presidenten, sa hun videre, og la til at de oppfordrer Kongressen til å vedta lovene om «Fix NICS» og om å stoppe volden i amerikanske skoler.
NICS-systemet er et bakgrunnssjekk-system hvor alle med et kriminelt rulleblad eller med psykiske problemer, skal være registrert. Trump-administrasjonen har nylig også foreslått et fullstendig forbud mot såkalte «bump stocks» som raskt kan omgjøre et halvautomatisk våpen til et helautomatisk. Denne mekanismen ble brukt av mannen som sist høst skjøt og drepte 58 mennesker fra et hotellrom i Las Vegas.
Men Det hvite hus har trukket tilbake et forslag om å øke alderen for kjøp av visse våpen fra 18 til 21 år.
Trump tilbragte denne helgen på sitt gods i Mar-a-Lago i Florida. Han spilte som vanlig golf, og hans store kortesje av Secret Service-biler kjører normalt forbi Dreher Park i West Palm Beach hvor mange tusen demonstranter var samlet for den lokale «March for Our Lives» arrangementet. Trumps sikkerhetsansvarlig valgte derfor en rute tilbake fra golfbanen som unngikk folkeansamlingen i West Palm Beach – og ble av merkverdige grunner sterkt kritisert for det i medier som er sterkt kritiske til Trump.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.