ISRAEL/GAZA-GRENSEN: HAMAS PLANLEGGER NY STORAKSJON FREDAG

HAMAS: Israel frykter at styrker fra Hamas´ væpnede ving skal blande seg med palestinske aktivister og skape kaos og vold ved grensen til Israel i morgen. Foto: IDF

Hamas planlegger nye voldelige aksjoner ved det israelske grensegjerdet langs Gazastripen i morgen fredag. Voldelige protester satt i scene av Hamas sist fredag ført til at totalt 17 personer nå er døde. Hamas hevder demonstrasjonen var fredelig, mens Israel hevder minst 10 av de døde er kjent Hamas-terrorister

Israelske soldater brukte gummikuler og siden skarpe skudd for å stoppe de som prøvde å rive ned, plassere sprengstoff eller ødelegge grensegjerdet. En gruppe palestinske aktivister skal også ha greid å skjære et stort hull i grensegjerdet. Palestinerne kastet også brannbomber og steiner mot de israelske soldatene, ifølge israelske kilder.

Israelerne fryktet at store menneskegrupper skulle prøve å ta seg over grensen, og har innført en forbudssone på Gaza-siden av grensen.
Ifølge den israelske hæren tilhørte noen av de drepte Hamas´elitestyrke Nukhba.

Israelerne sier at samtlige av de drepte var menn i alderensgruppen 18 til 30 år. Ifølge palestinerne var den en 16 år gammel tenåring og en 25 år gammel kvinne blant de døde.
Demonstrasjonen på fredag er den første i det israelske myndigheter tror vil bli mage de nærmeste ukene.
I morgen fredag vil Hamas og deres støttespillere igjen prøve å gå mot grensesperringene og prøve å samle enda flere i en oppfølging til forrige fredagens «Den store tilbakevendingsmarsjen» – til minne om starten på den nå 70 år gamle konflikten da området ble delt imellom jødene og palestina-araberne.
Hamas venter minst 35.000 deltagere denne fredagen, og håper også på «solidaritetsmarsjer» i andre muslimske land og blant deres støttespillere i Vesten.
Det er ventet at Hamas vil begynne sine aksjoner tidlig fredag. Palestinerne har brukt bulldosere til å lage sanddyner ved det viktigste samlingspunktet ved grensen, som vil gjøre det vanskelig for de israelske grensesoldatene å oppdage aktivistene før de er helt inntil grensesperringene.
Den israelske sosialistavisen Haaretz kan fortelle at aktivistene også har samlet store mengder bildekk som skal settes fyr på slik at svart røyk vil gjøre det vanskelig for israelerne å se hva som utspiller seg nær grensen. På sosiale medier er morgensdagens protester allerede døpt til «Rubber Tire Day» (Gummidekkdagen). Hamas skal ha samlet inn ca. 10.000 gummidekk.
Hamas vil også bruke store speil for å distrahere de israelske soldatene.

Det er forventet at de mest voldelige aksjonene mot grensen vil skje nær Khan Yunis sør på Gazastripen hvor Hamas har plassert mange telt, og bedt folk samle seg.
Den israelske hæren IDF har utplassert store ekstrastyrker før morgendagens Hamas-aksjoner.

KLARE: IDF har utplassert ekstrastyrker langs grensen til Gazastripen før fredagens store Hamas-aksjon. Foto: IDF

Soldatene skal ha fått ordre om å stoppe alle som forsøker å trenge gjennom grensegjerdet – i siste instans ved bruk av skarp ammunisjon mot bena til aksjonistene. Også i går onsdag prøvde en gruppe palestinske ungdommer å forsere grensen ved Nahal Oz, og ble til slutt skutt i bena og lettere såret, ifølge Haaretz.
Hamas væpnede avdeling er satt inn i de pågående aksjonene og har de siste dagene vært aktive i forberedelsene til fredagens aksjoner.

Pave Frans kritiserte i forrige uke Israel for at «forsvarsløse» menn ble drept under de voldelige sammenstøtene på grensen mellom Israel og Gaza fredag. Pave Frans kom med kritikken under sin «Urbi et orbi»-tale på Petersplassen søndag.
Omlag 30.000 palestinere på Gaza møtte opp på den Hamas-regiserte demonstrasjonen sist fredag. Hamas hadde bedt folk møte opp på seks forskjellige grenseoverganger fra Rafah i sør til Jabaliya i nord. De kalte aksjonen «Den store tilbakevendingsmarsjen».
Grensen mellom den Hamas-kontrollerte Gaza og Israel er på ca. 65 km. Israel trakk seg ut av Gaza i 2005, og siden 2007 har den islamistiske organisasjonen Hamas hatt full kontroll over Gaza, etter voldelige sammenstøt mellom Fatah og Hamas nord på Gazastsripen. Det har ikke vært avholdt valg i Gaza siden 2006.

De nye demonstrasjonene og aksjonene i Gaza vil trolig nå sitt høydepunkt under det araberne kaller «Nakba» – eller «Katastrofen» midt i mai da israelerne vil feire sin 70 års uavhengighetsdag, mens palestina-araberne markerer at de «mistet sitt hjemland».
Hamas har sagt at de kommer til å aksjonere de kommende seks ukene med sitt krav om at palestinske etterkommere etter flyktninger fra 1948 skal få vende tilbake til Israel.
Et krav Israel av naturlig grunner avviser. Et demokratisk Israel ville da få et flertall av palestina-araberne, og jødene vil komme i mindretall i verdens eneste jødiske stat.

Ledende Hamas-medlemmer skal ha uttalt skuffelse over at bare 30.000 palestinere stilte opp i protestene ved grensen sist fredag. De skal ha håpet på mer enn 100.000 deltakere.
For første gang på lenge ble en av Hamas militære ledere, Yahya Sinwar, observert ved grensen før opptøyene begynte. Han hadde for første gang med seg sin kone og noen av sine mange barn. Israel har ofte kritiserte Hamas-lederne for at de ofte bruker barn i sine aksjoner – men aldri sine egne.

AL-QASSAM: Hamas væpnede ving, al-Qassam brigadene, vil trolig blande seg med kvinner og barn under den stor markeirngen ved grensen til Israel i morgen.

Hamas har plassert flere teltleirer langs grensen og barn tilbys drager i de palestinske fargene. Det deles også ut «løkmasker» som er hjemmelagde masker fylt med løk som beskytter mot tåregass.
Også Hamas-leder Ismail Haniyeh var til stede fredag og uttalte at «sionistene tror at folk vil glemme retten de har til å returnere, men alle som stilte opp her viser at de «har hjemlandet i sitt blod», uttalte Haniyeh

Fredagens voldsomme opptøyer startet på det palestinerne kaller «Landdagen» som var en hendelse 30. mars 1976 da seks palestina-arabere ble drept under opptøyer i forbindelse med konfiskering av land.
Siste helgs hendelse langs grensen mellom Gaza og Israel har også blitt merket i Wadi Ara-området i Israel – et område som er dominert av landsbyer hvor israelske arabere utgjør flertallet. Den arabiske parlamentsmedlemmet Jamal Zahalka (Felleslisten) har tatt til orde for at araberne skal blokkere den viktige og sterk trafikkerte hovedveien mellom Tel Aviv-regionen og det nordlige Israel som går gjennom det arabisk dominerte området Wadi Ara.
Den venstreorienterte israelske menneskerettighetsgruppen B`Tselem har oppfordret israelske soldater til ordrenekt – og ikke å skyte på Hamas-aktivister som prøver å forsere grensesperringene.
Hamas er motstander av Israel og har gjennom flere år gjenomført væpnede angrep på sivile og militære mål i Israel. Organisasjonen er klassifisert som en terrororganisasjon av både EU og USA.
AP-leder Jonas Gahr Støre hadde som utenriksminister direkte kontakt med Hamas-leder Khaled Mishaa i 2007 – noe han først benekte i det nå så famøse intervjuet med TV-2 – som han forsøkte å stoppe etter å ha blitt konfrontert med Hamas-lederens bekreftelse på samtalene.

Kilde: YouTube/TV2

I morgen er det klart for nye voldelige aksjoner mot Israels grenser. Israelerne frykter at Hamas-terrorister vil gjemme seg blant aksjonistene og begynne å skyte skarpt mot soldatene. Noe som vil bety at IDF skyter tilbake og forårsaker dødsfall og alvorlige skader – både blant ubevæpnede aksjonister og blant bevæpnede Hamas-folk.

GAZASTRIPEN: Hamas har styrt Gazastripen det siste tiåret, og i morgen vil de arrangere store aksjoner langs grensen til Israel. Foto: Wikipedia Commons

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman besøkte Gaza-grensen onsdag, og uttalte da til fremmøtte pressefolk at soldatene har tre oppgaver: Sørge for at lokalbefolkningen i grensestrøket kan leve som normalt, sørge for at Hamas-opprørerne ikke krysser grensen og sørge for at det ikke blir døde og sårede på palestinsk side av grensegjerdet.

Tekst: MORTEN AASBØ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.