KOSOVO VIL AVRADIKALISERE SINE JIHADISTER

MANGE UNGE. Mange unge kosocvoalbanere er blitt radikalisert de siste årene. Nå vil myndighetene tvinge fengslede jihadister til å høre på moderate imamer. Her fra Newborn-monumentet i hovedstaden Pristina. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Kosovo vil tvinge sine fengslede jihadister – som nå er tilbake fra borgerkrigen i Syria – til å høre på moderate imamer. Den tidligere provinsen i Jugoslavia, som nå er en selvstendig nasjon, har opplevd en radikalisering av unge muslimer de siste årene. Radikale imamer fra Saudi-Arabia og andre Gulf-stater får skylden.

Den lille nasjonen med 1,8 millioner innbyggere har tradisjonelt vært kjent for å praktiserer en moderat form for islam. Men det siste tiåret har Kosovo, i likhet med Bosnia, opplevd en sterk radikalisering av muslimsk ungdom. Kosovo er et av landene som – i forhold til innbyggertallet– har sendt flest jihadister til IS-kontrollerte områder i Syria og Irak.
Minst 300 har reist f0r å melde seg for terroristhæren til IS. Ca. 50 av dem er blitt drept i kamphandlinger, mens ca. 100 har kommet tilbake til Kosovo som sliter med høy arbeidsledighet. 80 av disse sitter fengslet eller venter på rettsak for sin delaktighet i terrorvirksomhet.
I forrige uke ble det kjent at landets justisdepartement har kommet til enighet med Islamsk Råd i Kosovo (BIK) om en ordning som vil tillate moderate imamer slipper til i fengslene hvor de skal undervise de fengslede og radikaliserte muslimene som soner dommer eller venter på dommer.
Nå har landets justisminister, Abelard Tahiri, kommet til enighet med 20 moderate imamer, som elle er blitt sikkerhetsklarerte, om å undervise de tilbakevendte jihadistene i Koranen.
– Jeg er overbevist om at når vi nå organiserer undervisning for fangene, så vil det øke deres forståelse av hvor farlig religiøs radikalisme er, sier Tahir ifølge kosovoalbanske medier.
Samtidig som mange unge kosovoalbanere er tiltrukket av radikal islam, er landet et av de mest pro-amerikanske europeiske landene. Både George W. Bush. og Bill Clinton har fått oppkalt store hovedgater etter seg, og en stor statue er reist av Clinton sentralt i hovedstaden Kosovo.

STOR USA-BASE: Kosovo har gitt USA mulighet til å bygge opp en stor base sørøst i landet. Her tidligere visepresident Joe Biden på besøk hos soldatene. Foto: Wikipedia Commons

En av USA største baser i utlandet, Camp Bondsteel, er bygd opp sørøst i Kosovo. Et resultat av takknemlighetenpristina for USA inngripen i borgerkrigen i eks-Jugoslavia på 1990-tallet hvor USA og NATO-fly blant annet bombet mål i Beograd og andre serbiske byer.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.