Ordkrig mellom Israel og Tyrkia

ERDOGAN: President Recep Erdogan kaller Israel en aparthei-stat og har utvist den israelske ambassadøren. Foto: Wikipedia Commons/ CC BY-SA 4.0

Det er brutt ut en diplomatisk krig mellom Tyrkia og Israel etter de voldsomme kampene mellom Hamas-aktivister og israelske soldater langs grensen mellom Gaza og Israel. Det begynte med at Ankara utviste Israel ambassadør til Tyrkia. Yair Netanyahu, Benjamin Netanyahus sønn, la senere ut et bilde på Instagram hvor budskapet var «Fuck Turkey».
Israels ambassadør til Tyrkia ble ydmyket da han skulle forlate flyplassen i Istanbul sist tirsdag. Tyrkias mektige mann, president Recep Erdogan hadde sørget for å invitere pressen til å bivåne at den israelske ambassadøren , Eitan Naeh, ble utdsatt for en usedvanlig sikkerhetssjekk da han skulle forlate landet. Ambassadøren ble bedt om å ta av seg sine sko , og ble utsatt for en nitidig sjekk da han skulle forlate landet. Det hele ble filmet og fotografert av den inviterte Erdogan-tro pressen.

INSTAGRAM: Denne anti-tyrkiske Instagram-ytringen ble viderebragt av Benjamin Netanyagus sønn Yair. Foto: INSTAGRAM

Etter utvisningen av ambassadør Naeh, beordret Israel utvisning av den tyrkiske generalkonsulen i Jerusalem, Husnu Gurcan Turkoglu, utvist. Han er ansvarlig for forbindelsen med palestinerne. Også Tyrkias ambassadør til Israel er bedt om å dra hjem for konsultasjoner.
Erdogan uttalte nylig at «Netanyahu er en statsminister i en apartheid-stat… som har palestinernes blod på sine hender…Han kan ikke skjule sine forbrytelser ved å angripe Tyrkia».
Statsminister Benjamin Netanyahu svarte skarpt tilbake:
«En mann som sender tusener av tyrkiske okkupasjonssoldater til Nord-Kypros, og som invaderer Syria burde ikke kritisere oss når vi forsvarer oss mot Hamas. En mann hvis hender er tilsmusset av blod fra kurdiske borgere i Tyrkia og Syria burde være den siste som skal belære oss om stridsmoral».

Tekst: MORTEN AASBØ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.