KRANGEL OM INNVANDRING MELLOM CDU OG CSU

KRANGEL: CSU-lede Horst Seehofer og CDU-leder Angela Merkel har stadig vært i krangel de siste årene. Her blir Merkel ydmyket ved at Seehofer avbryter henne på talerstolen under et årsmøte i CSU.. Foto: Harald Bishoff/Wikipedia Commons

De to tyske søsterpartiene CDU og CSU krangler om regjeringens innvandringspolitikk. De konservative CSU-folkene i Bayern vil ha en langt strengere innvandringspolitikk enn Angela Merkel og hennes CDU.

Nå får Merkel en frist på to uker til å finne en løsning på konflikten. Innenriksminister Horst Seehofer (CSU) er uenige med  Merkels liberal asyl- og innvandringspolitikk og vil at Tyskland skal avvise asylsøkere på grensen som kommer via et annet EU-land.

Nå har Merkel fått en frist på 14 dager frem til neste EU-toppmøte til å finne en løsning med de andre EU-landene. Det er først og fremst Østerrike, Hellas og Italia som sammen med Tyskland må komme frem til en løsning. Mange immigranter fra Afrika, Asia og Midt-Østen kommer til Tyskland etter å ha vært innom disse andre EU-landene. Tyskernes liberale asylpolitikk og deres generøse trygdeordninger gjør Tyskland langt mer attraktiv for immigranter enn Østerrike, Italia og spesielt Hellas.

MIGRANTER: Striden mellom CDU og CSU går på migrasjon- og asyl-politikken. Her migranter på Wien West Banhof på vei til München og Tyskland høsten 2015.. Foto: Wikipedia Commons

Krisen mellom CDU og lillesøster CSU har aldri vært større siden de to konservative partiene begynte sitt samarbeid for snart 70 år siden.

Horts Seehofer og Angela Merkel har de tre siste årene hatt et svært dårlig  forhold. Motsetningen mellom de to har vært åpenbar. Det er delstatsvalg valg i Bayern i høst,  og CSU er redd for å miste mange velgere til det innvandringskritiske Alternativ for Tyskland (AfD). CSU har hatt egen majoritet i Bayern de fleste av etterkrigsårene, og denne stillingen er nå truet fra AfD som har vokst kraftig de siste måendene.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.