Senk skuldrene i svenske glasshus

AVSTRESSENDE: Nye glasshytter er klare for stressede nordmenn. Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Å koble av fra hverdagens stress og mas, og komme nærmere naturen står høyt på ønskelisten hos de fleste moderne mennesker. Som et svar på dette behovet, introduserte Sverige konseptet «72 hour cabin», en rekke unike glasshytter i Dalslands dype skoger, ikke langt fra grensa. Nå står hyttene klare for stressede nordmenn, og i år er fire nye hytter satt opp.

I 2017 ble det gjennomført et eksperiment hvor fem mennesker fra ulike steder i verden, og med noen av verdens mest stressende jobber1, ble plassert i svensk natur i 72 timer. Underveis målte to forskere fra Karolinska Institutet trivselsnivåene deres. Deltakerne fikk bo i spesiallagde hytter av glass for å komme så tett på naturen som mulig, og mot slutten av eksperimentet hadde alle lavere blodtrykk, stressnivå og hjertefrekvens – og de ble i tillegg mer kreative. Fiske, fotturer, padling og matlaging over åpen ild, samt overnatting i glasshyttene, med stjernehimmelen rett over hodet – opplevde deltakerne at hverdagens stress forsvant. Dette bekrefter forskning som viser at det å tilbringe tid i naturen har en positiv effekt på helsen vår.

https://gallery.mailchimp.com/bb6791848f67814b5f88e78a8/images/e61ac066-1f17-4432-9a1a-066327fd2892.jpg

Foto: Jonas Ingman

Sove under stjernehimmelen
Hyttene er designet av Jeanna Berger, og er gode eksempler på den rene og enkle svenske designen som er kjent og elsket over hele verden. Alle hyttene er tilgjengelig for gjester som trenger en pause og overnatting under «åpen himmel» – også taket i hyttene er av glass, så utsikten er upåklagelig. I tillegg til de fem opprinnelige 72 hour-hyttene, er det nå satt opp fire nye glasshytter på to ulike steder i det naturskjønne området Dalsland, omtrent tre timer fra grensa på Østlandet. Hyttene er en måte for både den designinteresserte og naturglade nordmann å kombinere design-overnatting med luksusen av være tett på naturen!

– Både svensker og nordmenn har tradisjonelt tilbragt mye tid utendørs. I dagens samfunn har vi kanskje mistet den daglige kontakten med med vill natur, i tillegg til at vi er pålogget konstant. Å kunne koble helt av, og senke skuldrene omgitt av skogens ro, er for mange den ultimate luksusen, sier Thomas Johansson, landsjef for Visit Sweden i Norge.

Sunne skandinaver
Den skandinaviske tilnærmingen til økt livskvalitet gjennom å være tett på naturen, stemmer godt overens med forskningen: Å være ute gir bedre helse og reduserer stress2. Nitti prosent av alle svensker mener at å tilbringe tid utendørs gir livet mer mening, og nesten femti prosent tilbringer tid i naturen minst én gang i uken3. Når vi vet at nittifem prosent av Sverige ikke er bebodd, og at landet kan by på over 100 000 innsjøer, ligger alt til rette for å senke skuldrene og fylle på med positiv energi.

Her finner du hyttene:

https://gallery.mailchimp.com/bb6791848f67814b5f88e78a8/images/73541791-8b65-4529-a2b3-b717b1aae5ae.jpg

Foto: Jonas Ingman

Henriksholm, Ånimskog
De fem originale glasshyttene, som var en del av 72 hour cabin-eksperimentet, ligger på den privateide øya Henriksholm. Øya kan by på fjell, skog og et yrende dyreliv, og ikke minst er det gode fiskemuligheter for dem som finner roen med en fiskestang i hånden. Både fiskeutstyr, robåt og tips til fine fotturer er inkludert når man booker seg inn her.

https://gallery.mailchimp.com/bb6791848f67814b5f88e78a8/images/7efa52ab-1e3e-4bb2-b6e2-b6d4c736c8ce.jpg

Foto: Jonas Ingman

Baldersnäs herregård, Dals Långed
Herregården ligger på en frodig halvøy i Laxsjön, ikke langt fra Dals Långed. Det er to glasshytter med storslått utsikt over innsjøen i en frodig, bortgjemt del av parken som omgir herregården. Restauranten, Öjentorps Kök, er sertifisert av En smak av Västsverige, og serverer høykvalitetsmat inspirert av Dalslands villmark. For å virkelig få senket skuldrene, anbefales en tur i badstuen som ligger ved innsjøen.

Dalsland aktiviteter, Dals Långed
Glasshyttene ved Dalsland aktiviteter, ligger rett ved siden av innsjøen Iväg, ikke langt unna Dals Långed. De spektakulære omgivelsene inviterer til å stresse ned, med utsikt over både skog og innsjø. Ønsker man å vandre i naturen finnes det en pilegrimsled som tar deg 10 mil gjennom et variert og naturskjønt landskap. Padletur med kano, en tur på hesteryggen eller en guidet tur i skogen er aktiviteter som gir godt påfyll i en ellers hektisk hverdag.

Opphold i 72 hour cabin kan bestilles her

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.