NEKTET Å BØYE SEG: A-HA HOLDT SIN FØRSTE KONSERT I ISRAEL

PRESSEMØTE: Morten Harket (t.v.) og Mangne Furuholmen stilte opp på pressekonefranae på Sheraton Tel Aviv før konserten. Foto: YouTube

I kveld holder A-ha konsert  i Israel for første gang. A-ha har nektet å bøye seg for press fra de venstreradikale Palestina-aktivistene i organisasjonen BDS. BDS, som står for Boycott, Divestement & Sanctions, prøver å legge et tungt press på samtlige artister som har planer om å spille i den jødiske staten.

A-has manager Harald Wiik har tidligere gitt følgende kommentar til VG om boikottoppfordringen:  – Så vidt jeg er kjent med deltar ikke A-ha for tiden i boikott av noe land, by eller folk på hele kloden.

BDS støttes av en rekke organisasjoner på den politiske venstresiden, og har hatt en hvis fremgang de siste årene. Blant annet har de lenge hatt den aldrende Pink Floyd-radikaleren Roger Waters med på laget.

Hans antisemittisme er så tydelig at flere tyske TV- og radiokanaler i fjor stoppet sine planer om å overføre to Waters-konserter i Tyskland. De tyske mediekanalene var redd TV-sendingene fra hans konsertert ville forsterke den allerede sterke antisemittiske stemningen  i Tyskland. Jødehatet er i dag utbredt blant tyske nynazister og blant de mange millionene med  innvandrere og asylsøkere fra muslimske land.

STOR OPPMERKSOMHET: A-has første opptreden i Isarel vakte stor oppmerksimhet i Isarel. Her fra Israels støste avis, den konservative Irael Haydoms hebraiske utgave. Foto: Faksimile Israel Haydom

Den jødiske staten – og Midt-Østens eneste demokrati – er for tiden det eneste landet som noen større internasjonal organisasjon  har på sin boikottliste.

Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassade i Oslo har tidligere reagerer på oppfordringen om boikott, og sier den er «kontraproduktiv». Han har også liten forståelse for sammenligningen mellom Israel og Sør-Afrika.

– I Sør-Afrika var det en minoritet av hvite som undertrykket svarte. I Israel er det to nasjonale bevegelser som står mot hverandre, uttalte Poraz til VG for et halvt år siden da det ble kjent at A-ha skulle opptre i Tel Aviv.

HILSTE PÅ: Det norske superbandet tok seg også tid til å hilse på Norges ambassadør i Israel, Jon Hanssen-Bauer som holder  til i Tel Aviv. Foto: Twitter

Også styreleder i Det mosaiske trosamfunn i Oslo har tidligere reagerte  på oppfordringen om boikott av Israel og det han mener er en demonisering av Israel. Overfor VG karakteriserte han boikottoppfordringen som «forkastelig». Han understreket også at en stor andel av Israels befolkning er arabisk.

– De nyter alle de friheter vi har i Norge og som arabiske befolkninger i arabiske land bare kan drømme om, sa Kohn.

I et web-intervju med det israelske internettselskapet Walla, uttalte A-ha denne uken at det aldri har vært aktuelt å bøye av for press og  avlyse deres første konsert i Israel.

– Vi mener det mest positive vi kan gjøre er å spille vår musikk for fans over hele verden. Vi er ikke her for å støtte noen, men for å spille vår musikk for våre fans. For oss var det et veldig enkelt valg, sa Magne Furuholmen til TV-kanalen.

Morten Harket utdypet svaret og sa at hvis de skulle boikott  Israel, ville det bli svært mange andre land de måtte boikotte.

– Og det var ingen vanskelig avgjørelse å  bestemme oss for å dra hit, understreket Harket.

Tekst: MORTEN AASBØ

A-ha holdt en forrykende konsert i Raanana Arena i Tel Aviv torsdag kveld. Kilde: Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published.