TRUMP MØTER PUTIN I HELSINGFORS

PÅ REISEFOT: President Donald Trump drar til Europa i juli og møter Vladimir Putin i Helsingfos 16. juli. Melania blir trolig med. Foto: The White House

Finske politifolk må nå belage seg på å utsette sommerferien til etter  toppmøte mellom Trump og Putin 16. juli. Møtet mellom verdens to mektigste menn vil trolig bli holdt på kongressenteret Hilton Firskartorpet i Munknäs nord for Helsinki sentrum. Alternativet er den fiske presidentens slott. midt i sentrum av Helsingfors.

OGSÅ TIDLIGERE: Helsingfors er ofte brukt som møtested når amerikanske og russisk/sovjetiske  toppledere har behov for å møtes på nøytral grunn. Her Bush sr. og Gorbatschov i 1990. Foto: Wikipedia Commons

Både president Donald Trump og president Vladimir Putin har med seg  store delegasjoner med flere hundre sikkerhetspersonell når de møtes i Finlands hovedstad.  

Det store flertallet av disse vil være på plass i Helsingfors  i dagene før de to toppene møtes – dagen etter at Putin har overvært finalen og avslutningen av VM i fotball i  Moskva søndag 15. juli.

Går man inn på sidene til kongresshotellet, er det ikke muligheter til å booke rom på datoene under toppmøtet midt i juli.

Finsk politi vil også få hjelp fra det finske sikkerhetspolitiet og fra militæret.

Finnene har stor erfaring med tilsvarende politiske møter.  Allerede i 1975, da Urho Kekkonen var president, ble den Europeiske sikkerhetskonferansen KSSE holdt i Helsingfors.

I september 1990 møtte George Bush den eldre daværende Sovjetunionens president Michael Gorbatsjov i den finske hovedstaden.

Hensikten med dette møtet var å diskutere den spente situasjonen i Den persiske viken hvor Iraks president Saddam Hussein hadde invadert Kuwait.

I 1997 var det igjen klart for et toppmøte i Helsingfors. Denne gangen mellom Bill Clinton og Boris Jeltsin. Temaet for møte var sikkerhetssituasjonen i Europa og utvidelsen av forsvarsalliansen Nato som da var under planlegging.

 

BOLTON: Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver , John Bolton, har allerede vært i Kreml og drøftet viktige sikkerhetspolitiske spørsmål som skal taes opp når Trump møter Putin i Helsingfos 16. juli. Foto: Kreml.ru

De utenrikspolitiske ekspertene er enige om at man ikke kan forvente seg noe store og epokegjørende konkrete resultater av det kommende møtet. Men de to presidentene kommer garantert til å drøfte Krim og situasjonen i Syria.

Mika Aaltola, som er direktør ved Utenrikspolitiska institutet i Helsingfors, sier til finsk radio at forventningen til møte er ganske minimale. Ifølge Aaltola er det først og fremst spørsmål om muligheten for PR og en mulighet for en fotoseanse.

– Både Putin og Trump er pompøse stormaktsledere som liker å vise sin makt. Og de kommer til å bruk den publisiteten som møtet vil gi mulighet for, sier Aaltola. 

PRESIDENTPALASS: Det finske presidentpalasset midt i Helsingfors er også aktuelt som møtested for det kommende toppmøtet. Foto. Wikipedia Commons

 

Forholdet mellom USA og Russland er blitt stadig verre de siste årene. En forverring som begynte med Russlands annektering av den ukrainske halvøya Krim i 2014.

Men både Putin og Trump skal ha uttrykt at forholdene mellom de to supermaktene kan forbedres.

Senest for et par uker siden møtte den russiske generalstabsjefen Valerij Gerasimov sin amerikanske kollega, forsvarssje Joseph F. Dunford jr.i Helsingfors.

Det militære toppmøtet fikk liten oppmerksomhet utenom omtalen i finske medier. Et tilsvarende møte ble holdt for et drøyt år siden i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Under disse møtet har russerne og amerikanerne diskutert hvordan de skal unngå ulykker  i forbindelse med deres militære aktiviteter. Både russerne og amerikanerne har fly på vingene i Syria.

Den finske utenriksministeren, Timo Soini, uttalte da at møtet, som ble forsøkt hemmeligholdt, ble holdt utenfor Helsingfors fordi russerne har tillit til finnene.

Trump har vist en viss forståelse overfor Russland og Putin,  og senest på det økonomiske toppmøtet i Canada i våres uttalte han forundring over at Putin fortsatt er utestengt fra disse møtene mellom verdens ledende økonomiske stater.

Trump er også mindre iherdig med å støtte de mange økonomiske sanksjonen mot Russland enn de andre lederne i Vesten.

Trump har ved de fleste anledninger avstått fra å kritisere Putin.

Kritikerne til Trump-administrasjonen mener et forbedret forhold mellom Washington og Moskva, kan forverre  forholdet mellom USA og tradisjonelle europeiske allierte som Tyskland og Frankrike.

 

Natos sjef, Jens Stoltenberg, gleder seg over at møtet mellom de to nå kommer i stand.

– Det er bra at møtet finner sted i Helsingfors. Det viser at Finland spiller en viktig rolle ved å ordne slike møter, sier Stoltenberg til svenske Yle i Brüssel.

Stoltenberg vil ikke spekulerer om hva som vil komme ut av møtet.

– Men Natos linje er å opprettholde en dialog med Russland og ikke isolere Russland. For å unnvike en ny kapprustning og en ny kald krig, er det viktig  med en dialog, uttalte Nato-sjefen.

Russland hadde langt bedre forbindelser med Nato for bare et tiår siden. Men arbeidet med å knytte Russland nærmere den vestlige forsvarsalliansen har stoppet opp de siste årene.

WIEN: Wien konkurrerer ofte med Helsingfors om å være vertskap for amerikansk-russisk(sovjetisk) toppmøter. Her Nikita Krutschow og en nyvalgt president John F. Kennedy i Wien i 1961. Foto: Wikipedia Commons

Ved siden av konflikten rundt Krim-halvøya, og borgerkrigen i Syria, er det også spent mellom Russland og USA i Østersjøen og Svartehavet.  Russiske fly og amerikanske skip har vært svært nær ved å komme i farlige situasjoner  over begge disse havområdene.

Russiske jagerfly av typen SU-27, hjemmehørende i Kaliningrad-enklaven,  har flere fanger vært nær kollisjon med amerikanske etterretningsfly  av typen RC-135 i internasjonalt farvann. Den alvorligste  episoden skjedde over Østersjøen i juni i fjor  da bare flaks hindret en alvorlig ulykke.

Møtet mellom Trump og Putin skjer like etter  Nato-møtet i Brüssel 12.-12. juli. Trump skal etter Nato-møtet dra til London og møte statsminister Theresa May og dronning Elisabeth.

Trump skal lenge ha snakket om et nytt toppmøte med Putin. De to har såvidt møtt  hverandre ved to tidligere anledninger – ved det asiatiske toppmøtet i Vietnam og ved G20-møtet i Tyskland.

Allerede sommeren 2015, før han ble nominert som republikanerens presidentkandidat, snakket Trump om hvor viktig det ville bli med et godt forhold til Vladimir Putin.

– Jeg tror at jeg vil komme godt overens med Putin, sa Trump sommeren for tre år siden.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.