SAMARBEID MELLOM SANNFINNENE OG SD

NY LEDER: Den nye lederen for Sannfinnene, Jussi Halla-aho, ar innledet et samarbeid med Sverigedemokraterna. Foto; Wikipedia Commons

Det nasjonalkonservative finske partiet Sannfinnene samarbeider nå med Sverigedemokraterna (SD). De har det siste året nærmet seg hverandre med små skritt, og nylig opptrådte Sverigedmokraternas partisekretær Richard Jomshof på et politisk arrangement i Finland sammen med  Sannfinnenes partileder Jussi Halla-aho og andre topper i det finske partiet.

Tidligere leder i Sannfinnene, Timo Soini, som nå har brutt med partiet og er finsk utenriksminister og med i det nystratede partiet Blå framtid, holdt hele tiden en distanse til SD.

Timo Soini og de fleste parlamentarikerne i Sannfinnene brøt med partiet da Jussi Halla-aho ble valgt til ny leder i Sannfinnene i fjor. Sistenevnte regnes som mer høyrevridd enn Timo Soini. Han er en akademiker som snakker en rekke slaviske språk. Han er mer opptatt av innvandring og islam enn sin forgjenger Timo Soini og er kjent for å være en av Finlands mest leste bloggere.

Jussi Halla-aho sier til finske YLE at det er den tidligere partiledelsen som må svare på hvorfor partiet nå, men ikke tidligere , har begynt å samarbeide med SD .Det svenske partiet gjør det svært bra på meningsmåIingene bare noen uker før det svenske valget til Rikdsdagen.

– Våre programmer og målsetninger ligger svært nær hverandre, og Sverigedemokraterna er et naturlig samarbeidsparti for oss, sier Halla-aho til YLE.

Han mener Sverige og Finland sliter med de samme problemene og at de fleste problemene begynner og slutter med innvandring fra land utenfor EU.

SDs Richard Jomshof sa under en debatt i Bjørneborg i forrige uke at han håper Finland ikke går samme veien som Sverige.

– Vi håper dere tar lærdom av våre feil og ikke velger samme vei, sa Jomshof.

SAMARBEID: Sverigedemokraternas partisekretær Richard Jomshof har vært i Finland og innledet et samarbeid med Sannfinnene. Jomshof har en finsk far som innvandret til Sverige på 1960-tallet.Jomshof  het tidligere Lohikoski til etternavn. Foto: Wikipedia Commons

I fjor kom Sverigedemokraterna med i samme gruppe som Sannfinnene og Dansk Folkeparti i Nordisk Råd. Sverigedemokraterna slapp for noen uker siden også inn i ECR (European Conservatives and Reformist) i Europaparlamentet hvor Sannfinnene og det britiske konservative partiet er medlemmer.

Den finske samfunnsforskeren  Ann-Cathrine Jungar sier til YLE at hun tror begge partiene vil tjene på et åpent samarbeid.

Hun tror det vil hjelpe Sverigedemokraterna på hjemmebane og at det blir vanskeligere for de andre svenske partiene å hevde at SD «ikke er et normalt parti».

Også i Norge er det folk i Fremskrittspartiet som har tatt til orde for et nærmere samarbeid med Sverigedemokraterna. Spesielt Frp-profiler som Christian Tybring–Gjedde og Per-Willy Amundsen  har gått ut og sagt at det må være mulig å samarbeide med SD selv om Fremskrittspartiet tidligere har tatt avstand fra det svenske partiet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.