TYSKE CRUISESKIP BEST PÅ MILJØ

PRIMA: AidaPrima er et av bransjens mest miljøvennlige cruiseskip. Foto: Aida Cruises

Det tyske cruiserederiet Aida Cruises – som riktignok eies av amerikansk Carnival – er best på miljøet av de store cruiserederiene. Også tyske Hapag Llod og TUI Cruises skiller seg positivt ut. Det er den tyske miljøvernorganisasjonen Der Naturscutzbund (NABU) som har rangert cruiseskipene etter deres miljøvennlighet.

Det har lenge vært kjent at cruisebransjen store skip med plass til opptil 6000 passasjerer bruker mye tungolje. Men nå kommer LNG-gass for fullt inn i cruisebransjen og verdens første cruiseskip som skal gå på nedkjølt naturgass (LNG) settes inn i cruisetrafikken rundt Kanariøytene kommende desember. Det er Aida Cruises nye AIDANova som skal drives av LNG. Det vil gjøre at helsefarlige stoffer som sot og svovel så å si elimineres og utslipp av nitrogenoksider (NOx) reduseres med 80-85 prosent. CO2-utslippet blir mellom  20-35 prosent lavere sammenlignet med når skipene drives med tungolje.

Aidas nye skip har også forbedret skrogformen og gjort andre miljøtiltak som har gjort at den tyske miljøorganisasjonen velger å rangere to Aida-skip som de mest miljøvennlige cruiseskipene.

LNG: AidaNova blir verdens første større LNG-drevne cruiseskip når det settes i trafikk i desember i år. Foto: AIDA Cruises

Men Aida blir ikke alene. Aida, som har sin hjemmehavn i Rostock, eies i dag av verdens største cruiseselskap Carnival Corporation – hvor den israelsk-amerikansk Arison-familien er hovedeiere . Selskapet satser stort på miljøtiltak. Carnival  eier også  cruiserederier som Costa og sitt sterkeste merkenavn – Carnival Cruises. Også disse rederiene har bestilt skip som nå skal bygges og drives av LNG-motorer.

MSC: MSC kommer også med LNG-drevne skip som skal bygges  i Frankrike. Foto: MSC Cruises

Også RCCL, MSC og Disney Cruise kommer med svært miljøvennlige cruiseskip de nærmeste årene. RCCL, som er store i Norge, har bestilt to miljøvennlige skip, mens italienske MSC skal bygge to LNG-drevne skip ved STX-verftet i Frankrike.

VIRGIN:Det Richard Branson-kontrollerte selskapet Virgin Voyages  skal ogå snart kaste seg inn i cruisebransjen – og Branson er kjent for sitt miljøengasjement. Det første skipet er ventet i 2020.Foto: Virgin Voyages

De nye miljøvennlige cruiseskipene som inngår i Carnival Group-eide rederier, blir på 180.000 bruttotonn – mens verdens største cruiseskip – RCCLs  skip i Oasis-klassen er på drøye 220.000 bruttotonn. De nye miljøskipene skal bygges på Meyer Weft i Papenburg i Tyskland samt  ved Åbo-verftet Meyer Turku.

RANGERT: En tysk miljøorganisasjon har rangert verdens cruisesskip-

Også et annet tysk cruiserederi Hapag-Llod, får god karakter i mljøtesten. De har riktignok ikke LNG-motorer, men de har gjort mye med katalysatorer og anlegg som gjør at de kan koble seg til landstrøm mens skipet er ligger ved kai

Også TUI Cruises-skipene , som i Norge selges via TUI (tidligere Star Tour) skiller seg positivt ut. Fem av deres  «Mein Schiff»-skip  kommer på en delt femteplass.

Tekst: MORTEN AASBØ

 

Les også: FINN ET CRUISE SOM PASSDER FOR DEG

Leave a Reply

Your email address will not be published.