Terrortiltalt norsk-irakisk ingeniør nekter all skyld

DISKUSJON: Den nosk-irakiske ingeniøren i Aker Solutions deltok i diskusjoner på islamistiske nettsteder om hvordan de skulle ta livet av en tilfangetatt jordansk jagerflyver. Mannen ble til slutt brent levende inne i et stålbur. Foto: Skjermdump Twitter

Norsk-irakeren ble arrest på jobb hos Aker Solutions hovedkvarter  på Fornebu i 2015 hvor han jobbet som ingeniør. Mannen var blant annet aktiv på et jihadistisk forum hvor de diskutert hvordan de skulle ta livet av en jordansk flyger som hadde styrtet over IS-kontrollert område i 2014. Den norske statsborgeren forslo ifølge tiltalen – på julaften  – en bestialsk drapsmetode kalt kahsok på arabisk. Rettssaken mot 51-åringen, som var aktiv i SV,  begynner i dag i Asker og Bærum tingrett.

– Piloten ble senere brent levende, og restene av ham og buret han ble brent i, ble kjørt over av en dampveivals. Dette var en hendelse som vakte veldig stor oppsikt, og er noe av det mer bestialske man har sett på denne siden av andre verdenskrig, sier statsadvokat Fredrik G. Ranke til NTB 

Mannen skal også ifølge tiltalen ha lagt ut en beskrivelse på hvordan man lager en bombe i et jihadistisk nettforum.

Manne skal også– ifølge tiltale – ha oppfordret til terror ved å ytre seg om hvordan hellige krigere i mujahedin burde slå til mot helikopterpiloter som fløy for Assad-regimet i Syria. Norsk-irakeren skal ha gjort dette i et innlegg på et jihadistisk forum senhøstes 2014.

Manne hevder at han ville infiltrere terroristorganisasjonen IS. Hans forsvarer, Brynjar Meling, sier til NTB at mannen ikke kommer til å erkjenne straffskyld.

– Først og fremst fordi det han er anklaget for, ikke er straffbart, fordi det er ytringer som er beskyttet av ytringsfriheten, og det retter seg mot et regime som begår brudd på folkeretten, sier han.

Tekst: MORTEN AASBØ

ANSATT: Mannen var ansatt hos Aker Solutions på Fornebu ved deres tidligere hovedkvarter. Foto: Essensielt

Leave a Reply

Your email address will not be published.