Aleksej Navalnyj er død


Russlands mest kjente opposisjonell, Aleksej Navalnyj, er død. Navalnyj ble 47 år gammel. Navalnyj avtjente en lengre politisk fengselsstraff i en isolert straffekoloni i Charp i Russland da han døde. En sjokkert verden mottok budskapet fredag, og mange politiske ledere legger ansvaret for dødsfallet på regimet til Putin.

DØDE: Aleksej Navalnyj døde i går i en fangeleir nord i Russland.

– Putin skal straffes for hva han har gjort mot min mann, sa Julia Navalnaja, kona til avdøde som var på sikkerhetskonferansen i München da hun fikk dødsbudskapet.
Navalnyj er mest kjent for sin kamp mot korrupsjonen i Russland. Navalnyj har gjennom de siste årene vist hvordan Vladimir Putin og andre lederen i Russland har gjort seg søkkrike ved hjelp av korrupsjon.
Talsmenne til Aleksej Navalnyj fredag at Navalnyj «trolig er drept».
– Det er ikke et normalt eller vanlig dødsfall. Det er et bevisst politisk drap, uttalte Ivan Zjdadov i temaet til Navalnyj.
Navalnyj ble et kjent symbol og viktig symbol for opposisjonen mot Putin-regimet
Navalnyjs advokater er nå på vei til straffekolonien helt nord i Russland hvor Navalnyj har tilbragt de siste månedene under svært kummerlige forhold.

ALLTID I FRONT: Aleksej Navalnyj var alltid en av første

som ble arrestert.

Det skal være ca. 800 politiske fanger eller samvittighetsfanger i dagnes Russland.
Verdens politiske ledere fordømte Putin-regimet etter dødsfallet til landets mest kjente opposisjonell.
Visepresident i USA. Kamala Harris, var i München på den store sikkerhetskonferansen da hun fikk beskjeden om dødsfallet. Hun sa hun var skeptisk til opplysningen om at Navalnyj hadde falt sammen etter en luftetur i fangeleiren.
– Uansett er dette et eksempel på Putins brutalitet, sier Harris.

Både Frankrikes president Emmanuel Macron og Tyskland kansler Olaf Scholz fremhever Navalnyjs mot ved å dra tilbake til Moskva etter å ha fått behandling og motgift i Berlin i januar 2021.

GIFT: Julia Navlnaja stod sammen med sin mann i kampen mot diktaturet.

Også NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, uttalte at han var dypt rørt og trist av meldingen om dødsfallet, og mener at Russlands myndigheter nå må  bringe klarhet rundt dødsfallet. Sjakklegenden Garry Kasparov, opprinnelig fra Armenia, uttalte at Putin tidligere har forsøkt å ta livet av Navalny – i hemmelighet og med gift – uten å lykkes. Nå har han greid å gjøre det – langsomt og i full offentlighet.

Navalnys familie hadde bakgrunn fra Ukraina og Russland Aleksjej hadde sin barndom i byen Obnisk som ligger langs jernbanen som forbinder Moskva med Kyiv. Han tilbragte de fleste sommerne hos en bestemor i Ukraina.

Hans foreldre startet etter Sovjetunionens sammenbrudd en liten fabrikk som produserte kurver av pedding. Selv ble sønnene jurist og jobbet blant annet som advokat i

 Kirov øst for Moskva. Siden 2010 bodde han i Moskva. Han fikk lov til å stille til valget av borgermester i Moskva i 2013 hvor han fikk ca.25 prosent av stemmene. Men han har alltid blitt avist.

Aleksej Navalnyj etterlater seg sin ektefelle Julia Navalnaja og deres  to felles barn som nå er i tenårene. De bor nå utenfor Russland

Tekst: MORTEN AASBØ Foto: Facebook og Wikipedia,

Leave a Reply

Your email address will not be published.