OLIGARK GIR MILLIONER TIL GEORGISK LANDSLAG

Den georgiske oligarken Bidzina Ivanisjvilli åpner lommeboken og gir det georgiske overraskelseslaget en sum tilsvarende drøye 113 millioner kroner etter det historiske avansementet i fotball-EM i Tyskland. Georgia, som debuterer i EM, slo forhåndsfavoritten Portugal 2-0. Mangemilliardæren Ivanisjvilli startet i 2012 partiet Georgisk Drøm som siden har hatt makten i det lille landet i Kaukasus med 3,5 millioner innbyggere.

OVERRASKER: Georgia er laget som har overrasket mest under fotball-EM. Foto: UEFA

Landslaget vil motta ytterligere en sum tilsvarende 13 millioner om de slår Spania i søndagens åttendedelsfinale. Ivanisjvilli er landets rikeste mann og svært omstridt i Georgia. Han skapte sin store formue i Russland i årene etter Sovjetunionens fall i tiden hvor dagens russiske despot Vladimir Putin skapte sin gigantiske formue. Ivanisjvillies formue ble skapt ved salg av PCer og moderene telefonapparater i det russiske markedet. Siden kom han seg inn i det lukerative bank og metall-markedet. Ivanisjvili regnes som pro-Putin selv om han ikke direkte støtter den russiske diktatorens krigføring i Ukraina.

SØKKRIK: Oligarken Bedzina Ivanisjvili er Georgias rikeste og vil vinne høstens parlamentsvalg.l

De siste to årene har georgisk politikk vært preget av en ny «agentlov» som Georgisk Drøm innførte. Den har sitt forbilde i Putins Russland hvor alle NGOer, organisasjoner og mediebedrifter som mottar mer enn 20 prosent av sine inntekter fra utlandet, må erklære seg som en «utenlandsk agent». Motstanden mot loven er stor.

De fleste av fotballandslagets spillere har vist sin motstand mot loven, og georgiske fotballfans mener enkelte spillere ikke slipper til på landslaget fordi de har vært ekstra kritiske mot loven som folk som Ivanisjvilli er en varm tilhenger av.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.