ARABISK MUSIKK FENGER ISRAELS JØDER

POPULÆR: Den egyptiske sangdivaen Umm Kulthum døde for 40 år siden, men er forsatt veldig populær hos Israels jøder med bakgrunn fra arabiske land. Foto: Wikipedia Commons

 

Mye er konfliktfylt mellom jøder og arabere for tiden. Men på musikkfronten skjer det mye positivt. For fem år siden vant en arabisk muslim fra Haifa, Nasreen Qadri, en av Israels mest prestisjefylt sangtalent konkurranser. Og tidenes største arabiske sangdiva, egyptiske Umm Kulthum, nyter i dag stor popularitet i Israel .

I år er det 40 år siden Umm Kulthum døde og millioner av egyptere fulgte henne til sitt siste hvilested. Hun nyter fortsatt umåtelig popularitet over hele araberverden – og er samtidig svært populær i Israel – et land hun oppfattet som et fiendeland.

Umm Kulthum ble født i en fattig familie i en liten landsby ved Nilen og begynte sin karrierer som en religiøse sanger i et land som da var okkupert av Storbritannia. Hun sang bak et forheng for ikke å provoserer de fundamentalistiske muslimene. Senere – under 1930- og 1940-talletskulle – beveget hun seg mer over mot sekulær musikk. Hun kom inn i kretsen rundt kong Farouk. Men etter den egyptiske revolusjonen i 1952, gikk hun over til leiren til den nye militære herskeren, Gamal Nasser, og ble et slags ikonisk symbol på Nassers panarabiske bevegelse. Hun reiste ofte med ham når han foretok statsbesøk, og hennes månedlige opptredener i Egypts radio tømte nærmeste gatene i Kairo. Hennes sang ble normalt etterfulgt av en tale av Nasser. Da hun døde i 1975, fulgte flere millioner egyptere henne til hennes siste hvilested.

Jøder fra hele araberverden, som hører til den mizrakiske jødedommen, tok med seg hennes musikk da de ble tvunget til å emigrerer til Israel i tiårene etter Israels tilblivelse i 1948.

Og selv om den egyptiske divaen var en brennende nasjonalist knyttet til den politiske eliten i Egypt og så på Israel som et fiendeland, er hun fortsatt umåtelig populær hos de fleste av de mizrakiske jødene i Israel i dag.

Nylig holdt det israelske orkesteret Ashkelon Andalucian-Mediterranean Orchestra en serie med konserter i Israel basert på sangene til den arabiske sangdivaen. For fulle hus over store deler av Israel.

Orkesterets dirigent, jøden Tom Cohen, sier at de fleste jødene med bakgrunn fra araberverdenen, fortsatt lytter til arabisk musikk og kan de mange tekstene utenat.

– Det ville ikke vært naturlig om mizrahi-jødene ikke kunne synge på arabisk, på samme måte som en ashkenazi-rabiner kan sanger på det jidish språket, sier Cohen til nettmagasinet The Times of Israel.

Den kjente qanum-musikeren Elad Gabbay ved Musrara School of Eastern Music i Jerusalem, sier at for dem er musikk kunst og glede.

– Vi elsker henne fordi Umm Kulthums sanger er vakre. Vi vokste opp med dem, vi synger dem og det betyr ikke så mye hvilket politisk ståsted Umm Kulthum hadde.

MUSLIMSK ARABER: Nasreen Qadri er en muslimsk araber fra Haifa i Israel, som  nylig vant en av Israels mest populære talentkonkurranser. Hun tolker blant annet sangene til egyptiske Umm Kulthum. Foto: Wikipedia Commons

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.