Estland har fått sin første kvinnelige president

 

 

FØRSTE: Estlands første kvinnelige president heter Kersti Kaljulaid. Foto:

Kersti Kaljulaid heter Estlands første kvinnelige president. Hun overtok etter at Toomas Hendrik Ilves hadde fullført to femårsperioder som president. 48 år gamle Kaljulaid ble valgt i fjor etter at de folkevalgte ikke klarte å enes om noen av de fem opprinnelige kandidatene.
Kaljulaid kom fra en stilling ved Revisjonsretten som er et EU-organ for kontroll av innsamling og anvendelse av EUs midler..Presidentvervet i Estland er stort sett av sermoniell og representativ art.
Kersti Kaljulaid kommer , som så mange andre toppolitikere i Estland, fra Tartu og var den yngste som er valgt til president i Estland siden landet ble uavhengig første gang i 1918.
Kaljulaid er utdannet biolog, men fant fort ut at det er en stilling som det er vanskelig å greie seg økonomisk på i dagens Estland.
Hun tok senere en MBA-grad i business management ved universitetet i Tartu og gjorde senere karriere i ledende stillinger i Eesti Telefon, Hansapank og Hoiupank, før hun fikk jobb som økonomisk rådgiver hos regjeringen til konservative Mart Laar. Hun regner seg som liberal-konservativ.
Hun har fire barn fra to ekteskap, og er også bestemor.
Kersti Kaljulaid var i 2017 på magasinets Forbes «World´s 100 Most Powerful Women». Kaljulaid ble plassert på en 78. plass – like foran den amerikanske gründeren Arianna Huffington.

Leave a Reply

Your email address will not be published.