STØRE GLEDER SEG OVER AT HASSAN FRA VESTRE SLIDRE ER BLITT STATSMINISTER I SOMALIA

 

 

GLAD: Jonas Gahr Støre gleder seg over at hans venn fra Vestre Slidre, Hassan Ali Khayre, er blitt statsminister i Somalia. Foto: Al Sjavaara

AP-leder Jonas Gahr Støre gleder seg over at nordmannen Hassan Ali Khayre fra Vestre Slidre er blitt statsminister i Somalia, og ser ikke bort fra at slidringen kan bli en ressurs hvis han skulle vende tilbake til Norge under en fremtidig AP-regjeringen. De to sosialdemokratene jobbet tett samme i Flyktninghjelpen.

Støre tar i bruken fotballspråket når han antyder at Somalia kan bli et slags ”farmerlag” til Norge.

– Kan min venn Hassan få fart på Somalia, ligger det godt til rette for større oppgaver hjemme i Norge på A-laget, for igjen å fortsette med en sportsparallell, sier Støre.

Hassan Ali Khayre kommer fra Vestre Slidre og var landsjef i Flyktninghjelpen. Han fungerte en periode som regiondirektør for Afrikas Horn. Flyktninghjelpen har de siste årene har vært dominert av Ap-folk, og Khayre har selv kalt seg en muslimsk sosialdemokrat. Nå er han utnevnt av den somaliske presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed, til å ta seg av jobben som statsminister i det krigsherjede muslimske landet.

Støre sier det er mange likheter mellom Norge og Somalia. – Vi har deler av Grønland i Oslo øst med sin spennende kultur, og som har store likheter med det ekte Mogadishu i Somalia

– Det bor i dag prosentmessig flere muslimer i Somalia enn i Norge, men om to-tre tiår vil Norge også få en stor muslimsk befolkingsgruppe med somalisk bakgrunn. Det gjør det spennende å se hvordan Hassan (som Støre ofte referer til som Hans som er hans norske kallenavn) vil løse problemer med hensyn til innføring av sharialover i Somalia. Vi har hatt våre heftige diskusjoner om sharia-lovene, og vi er ikke alltid på linje der, men jeg håper han forhåpentligvis tar med seg noen sosialdemokratiske prinsipper til sin nye jobb som statsminister i Somalia, humrer Støre.

 

VESTRESLIDRING: Den norske nordmannen Hassan Ali Khayre fra Veste Slidre er blitt statsminister i Somalia. Foto: Fakismile FAcebook

Hassan ”Hans” Ali Khayre har både norsk, britisk og somalisk statsborgerskap og Støre ser ikke bort fra at den nye somaliske statsministeren fra Valdres kan ta noen jobber også for Norge, når han først reiser rundt i Afrika.

Han går sterkt imot uttalelsene fra Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, som sier Norge bør frata den nye statsministeren i Somalia hans norske statsborgerskap ettersom han ikke lenger har behov for beskyttelse fra den politiske ledelsen i Somalia

 

 

– Galskap fra en feig innvandrer som løper rasistenes ærend, er Støres klare beskjed til Keshvari.

– Dette er nok et klart bevis på den strukturelle rasismens som Keshvaris er talsmann for.

Etter at Norge var med på bombetokter over Libya i 2011, har Norge mistet mye goodwill blant mange afrikanske diktatorer. Med en helnorsk nordmann på plass som statsminister i Somalia, ser AP-lederen for seg at Hassan kan fungere som en døråpner både for Somalia og Norge. Norge har per i dag ingen ambassade i Mogadishu. I dag er det ambassadøren i Kenya som er sideakkreditert til Mogadishu.

Støre tror ikke det vil gå mange årene før Norge åpner en ny ambassade i Mogadishu. De 45.000 nordmennene med somaliske bakgrunn skal nå få hente sine slektninger og klanmedlemmer hjem til Norge. Samtidig er det en hyppig reisevirksomhet mellom Norge og Somalia når norske nordmenn med somalisk bakgrunn skal etablere forretningsvirksomhet i Somalia.

Støre forteller at han allerede har vært på telefonen og gratulert sin landsmann og kompis med den nye jobben som statsminister. Han ser ikke bort fra at nordmenn i fremtiden vil bekle flere statsministerembeter i afrikanske land.

– Dette kan faktisk bli den nye eksportnæringen vår – norske statsministre velegnet for afrikanske uland, sier Ap-ledern.

Den nye norske statsminsiteren Khayre (skrives også Khaire utenfor Mogadishu) tilhører hawiye-klanen som er en av de største i Somalia og på Østlandet. Khayre hadde nære forbindelser med den tidligere presidenten i Somalia, Hassan Sheik Mohamud, som også tilhører hawiye-klanen. Den nyvalgte presidenten i Somalia har både amerikansk og somalisk statsborgerskap, kommer fra Darod, og tilhører klanen med samme navn. Det betyr at den tradisjonelle balansen mellom hawye- og darod-klanene beholdes i den politiske toppledelsen i Somalia

Men Støre tror ikke at nå når det er en norsk sosialdemokratisk nordmann på plass som statsminister i Somalia, at noen av de norske nordmennene med somalisk bakgrunn vil flytte tilbake til Somalia og være med på å bygge opp landet igjen.

– Det får jeg endelig ikke håpe, Jeg håper da for Gud og Allahs skyld at de blir værende her – i alle fall til vi sammen har ridd i land en valgseier i september, smiler Støre.

 

Dette er Essensielts sider for satire. Ikke alt som kommer frem her er korrekt, men husk at sannheten ofte overgår fantasien og løgnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.