SVENSKENE SER PÅ TEKNISKE LØSNINGER FOR Å HINDRE TERROR MED LASTEBILER

 

 

MEID NED: Fire døde og mange ble alvorlig skadet da en terrorist stjal en lastebil og kjørt ned mennesker i en gågate sentralt i Stockholm. Foto F. Fouganthin/Wikipedia Commons

 

Svenske lastebileiere vil nå se på mulighetene for å finne tekniske løsninger som gjør det vanskeligere å benytte lastebiler i terrorangrep. Ved terrorhandlingen på Drotninggatan i Stockholm så vel som ved terrorattentater i Jerusalem, Berlin og Nice er det benyttet store lastebiler.

Ulric Långberg i Sveriges Åkeriföretag sier til Sveriges Radio at de ser på forskjellige teknikker som kan gjøre det vanskeligere å stjele lastebiler. Han antyder en teknisk løsning som gjør det umulig å kjøre en lastebil når sjåføren ikke er i bilens umiddelbare nærhet.

En annen løsninger er det som på fagspråket kalles geofencing som går ut på å begrense hastigheten i et geografisk områdeved hjelp av elektronikk. Det betyr at alle biler som beveger seg inn i for eksempel en gågate, ikke kan kjøre fortere enn en viss hastighet.

En annen løsning kan være autobremsing – som er et system som bremser bilen automatisk straks et kamera oppdager fotgjengere .

Andre forslag som at sjåførens fingeravtrykk skal være nødvendig for starte bilen, er også nevnt. Men da risikerer man at sjåføren blir svært utsatt.

Marcus Pettersson i svenske Transportarbetarförbundet sier seg enig at noe må gjøres, men advarer mot visse tekniske løsninger som vil være farlige for sjåførene.

Bryggeriet Spendrup, som eide bilen som ble stjålet og benyttet av den usbekiske islamisten under terrorhandlingen i Stockholm, sier til Sveriges Radio at deres sjåfører har opplevd ubehageligheter etter tragedien i Stockholm. Folk har vist fingeren, stirret hardt eller gått omveier når de ser bryggeriets lastebiler. Bryggeriet har derfor tilbudt sine sjåfører en ”stödkompis” når de levere varer den nærmeste tiden. Sjåfører som føler seg urolige kan ha med en kompis på sin rute. Bryggeriet har også fjernet reklamen som attentatsbilen benyttet, på alle de andre lastebilene til bryggeriet.

– Mange syntes det var slitsom å se lastebiler med samme utseende som bilen som ble brukt, så vi har valgt å fjerne reklamen, sier en representant for bryggeriet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.