JORDANSKE RESTAURANTER NEKTER ISRAELERE SERVERING

NEKTES: israelske turister har de siste månedene blitt nektet servering på restauranter i Aquaba. Her er den jordanske turistbyen fotografert fra Eilat på israelsk side av grensen. Foto: Wikipedia

Jordan har lenge vært et av de få arabiske landene israelske turister kan reise til etter at Egypt er blitt et farlig sted å være for kristne og jøder. Nå risikerer israelere å måtte ta med seg matpakke når de besøker nabolandet Jordan. Flere jordanske restauranter har de siste månedene begynt å nekte folk fra Israel servering.
Den israelske TV-kanalen Channel 2 kunne nylig melde om flere tilfeller av serveringsnekt overfor jøder i jordanske restauranter – spesielt i turistbyen Aquaba. Et sted hadde eieren sagt at han «ikke var klar for å serveres israelere» og at han deretter bad de jødiske gjestene gå ut av restauranten.
Jordan har – på samme måte som Egypt – inngått en fredsavtale med Israel. Jordan underskrev en avtale i 1993, og etter det har flere jordanere reist til Israel og israelere til nabolandet Jordan.
Egypt var også tidligere et populært reisemål for israelere – spesielt de egyptiske sol&bad-destinasjonene øst på Sinai-halvøya. Men IS` stadig sterkere stilling på Sinai-halvøya, har gjort det ekstra farlig for jøder å besøke Egypt – selv om egyptiske og israelske sikkerhetsstyrker samarbeider tett om å bekjempe den islamistiske terrorbevegelsen i Sinai.
Jordan er det arabiske landet som har sluppet lettest fra islamistisk terror, selv om de hadde mange døde da selvmordsbombere gikk til angrep på tre hoteller i Amman i 2005 (inkludert Radisson SAS). I 2016 var det et angrep på et populært turistreisemål i byen Karak hvor en kanadisk turist døde sammen med flere sikkerhetsfolk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.