G20 TOPPMØTET: VENSTREEKSTREMISTER HAR GJORT HAMBURG OM TIL EN SLAGMARK

DRAMATISK: Brennende biler i sentrumgatene og tung røyk over stroe deler av Hamburg sentrum. SLik så det ut da venstreekstremister aksjonerte mot G20 toppmøtet. Foto: YouTube

 

Biler settes i brann, hotellet til Melania Trump var omringet og hindret henne i å bli med på et «ektefellesprogram» fredag. Over hundre politifolk er skadet og et politihelikopter ble angrepet med nødraketter. Tykk røk la et teppe over sentrale deler av Hamburg fredag morgen etter noen hundretalls venstreekstremister gikk amok under demonstrasjonen mot det pågående G-20 møte i Hamburg. Kommende natt kan bli enda mer voldelig.
Ledelsen for de ca. 19.000 politifolkene ber nå om at flere politifolk kommer til Hamburg. De skal allerede ha fått hjelp av en gruppe danske MC-politi sosm skal hjelpe til med eskortekjøring samt østerrikske politifolk.
Tyske medier melder at ca. 160 politifolk er skadet etter møtet med de venstreekstreme demonstrantene. Noen få skal ha fått alvorlige skader. Ca. 12000 miljøvernere, anarkister og andre folk på venstresiden gikk i en demonstrasjon torsdag kveld som raskt utartet. Blant demonstrantene var den velkjente ekstremistgruppen «Schwarche Block» som kler seg i helsvart og hjelmer. De kastet molotovcoctails mot politiet og brukte store slynger for å skade fles mulig av politifolkene. Politiet – det var ca. 19.000 av dem på jobb torsdag kveld – svarte med vannkanoner fra store østerrikske spesial-lastebiler utstyrt med vannkanoner samt pepperspray.

IKEA: Et Ikea-salgssted er satt i brann og en utendørskafe er ramponert av venstreekstreme vandaler under G20-møte i Hamburg . Foto: Twitter

«Welcome to Hell» var det talende slagordet for demonstrasjonen. Under sluttfasen av demonstrasjonen – samt i timene etterpå – gikk en stor gruppe venstreekstremister fullstendig amok. Biler ble påtent, butikkfasader smadret og det ble sågar skutt en type nødraketter mot et av politiets helikoptre. En av rakettene var nær ved å treffe et helikopter. Andre aktivister rettet avanserte laserlykter mot helikopterpilotene.
I kveld er det ventet like voldelige demonstrasjoner i byen, og politiet har trent på å evakuerer statslederne med store helikoptre om biltransport ut fra Hamburg Messe und Congress-senteret, skulle bli hindret av demonstrantene. Nye politistyrker fra andre deler av Tyskland er fraktet til Hamburg, og den tyske hæren assisterer politiledelsen med spesialister, selv om Tyskland har et langt klarere skille mellom politi- og militærenheter enn andre europeiske land.
– En ære å få møte Putin
Møtet mellom Russland president Vladimir Putins og hans amerikanske motpart, Donald Trump, ble mye lengre enn først antydet. Og de fleste observatører mente de to syntes å ha merket en god tone under det over to timer lange møtet mellom verdens to mektigste ledere.

GRUPPEBILDE: Statsledere fra verdens mektigste nasjoner samlet sammen med vår egen Erna Solberg (tredje rad til venstre) som stilte var invitert med observatørstatus. Donald Trump og franske Emanuell Macron er så ferske i gamet at de måtte nøye seg med beskjedne plasseringer ytterst til venstre.

USAs utenriksminister Rex Tillerson, som var med på møte sammen med sin russiske Sergej Lavrov og to tolker, uttalte etter møtet at det var en tydelig positiv kjemi mellom de to, og at de to tydeligvis hadde mye å snakke om.
– Ingen av de ville stoppe, uttalte USAs utenriksminister etter møte som fant stedd mens de andre verdenslederne diskuterte miljø. Et tema som hverken Putin eller Trump prioriterer.
Trump mente det var en ære å få møte Putin, og Putin uttalte etter møtet at personlige møter er langt bedre enn å snakke på telefon.
G20-møtet avsluttes lørdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.