Migrantstrømmen over Middelhavet: Menn fra Bangladesh utgjør en av de største gruppene

FRA BANGLADESH: Menn fra Bangladesh er nå blitt en av de aller største folkegruppene som tar seg ulovlig over Middelhavet til Italia . Foto: YouTube

Mens de tidligere var mange syriske flyktninger, er det nå migranter fra Nigeria og Bangladesh som utgjør de to største befolkningsgruppene som tar seg over Middelhavet ved hjelp av menneskesmuglere.
Bangladeshere betaler opp til 8-9.000dollar (ca. 63.200- 71.000 kr)
for flyreisen og falsk visum til Libya. Siden overlates de til menneskesmuglerne som forlanger ytterligere 700 dollar (ca. 5.500 kr)før de settes ombord i lite sjødyktige båter som får dem ut på havet hvor de plukkes om av skip fra Norge og mange andre båter fra humanitære organisasjoner.
Jyllands-Posten har vært i kontakt med Adil Sahkawat i Dahka Tribune som dekker migrasjonsbølgen fra Bangladesh til Libya og videre til Europa. Ifølge journalisten fra Bangladesh sitter menneskesmuglerne igjen med ca. 5.000 dollar for hver migrant de fikser inn til Libya. Resten av pengene går med til kjøp av flybillett og bestikkelser til immigrasjonsmyndigheter i Libya.
– Offisielt har ikke Libya utstedt visa til bangladeshere siden 2015. Men problemet løses ved bestikkelser og falske papirer. Ikke minst i hovedstaden Tripoli, hvor de ankommer og overlates til menneskesmuglerne, sier Adil Sahkawat til Jyllands-Posten.
Det er hovedsakelig Turkish Airlines og Emirates som frakter bangladeshere til Libya. Begge de to selskapene flyr på Bangladeshs hovedstad Dhaka og tar de videre til Tripoli via en mellomlanding i henholdsvis Instabul og Dubai.

Flere millioner bangladeshere arbeidere i land i Gulf-regionen hvor de jobber under slavelignende forhold. Land som De Forente Arabiske Emirater, Kuwait, Bahrain, Saudi Arabia og Oman hadde i 2009 3,7 millioner gjestearbeidere fra Bangladesh. Passene blir inndratt straks arbeiderne kommer, og mange dør i arbeidsulykker under oppholdet. Ifølge Washington Post ble ca. 8000 døde gjestearbeidere fra Bangladesh fraktet tilbake til Bangladesh i perioden 2004-2009.
Også i Libya var det mange gjestearbeidere under al-Gadaffi-perioden. Da borgerkrigen begynte i 2011 var det ca. 36.000 bangladeshere i Libya. De aller fleste av de returnerte til hjemlandet hvor arbeidsledigheten blant ungdom er ca. 40 prosent. Bangladeshs tekstilindustri har også fått problemer de siste årene etter at mange av de store internasjonale klesgigantene har stoppet å bruke tekstilfirmaer i Bangladesh på grunn av press om å trekke seg ut fra fagforeninger og medier i Vest-Europa og USA. Presset kommer etter rapporter om uverdige og farlige arbeidsforhold.

 

KOLLAPSET: Hovedbygningen til tekstilkonsernet Rana Plaza i Bangladesh kollapset i 2013 og over 1000 arbeidere døde. Etter det har mange internasjonale klesgiganter trukket seg ut av Bangladesh og skapt ytterligere arbeidsledighet blant unge mennesker. Foto: Wikipedia Commons.

Nå prøver stadig flere unge fra Bangladesh å komme seg inn i Europa hvor arbeidsforholdene er langt bedre enn i diktaturene i Midt-Østen. Mange fra Bangladesh bor nå i Italia, og i de store italienske byene er de et merkbart innslag i gatebildet. Mange driver småbutikker og langt flere driver med gatesalg.

Tekst: Morten Aasbø

Leave a Reply

Your email address will not be published.