NETANYAHU: ANKLAGES FOR KORRUPSJON

ANKLAGES: Statsminister Benjamin Netanyahu anklages igjen for korrupsjon. Her sammen med sin kone Sara under åpning av en ny jernbanestrekning i Israel.Foto: GPO

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, anklages igjen for korrupsjon. Ifølge politiet skal han ha latt seg bestikke i to korrupsjonssaker. Netanyahu skal ifølge et politidokumet blant annet ha mottatt gaver fra en rik Hollywood-venn. Selv avviser han anklagene på det sterkeste og en talsmann for statsministeren sier han er offer for en «heksejakt».
Ifølge den venstreradikale avisen Haaretz skal Netanyahu ha mottatt gaver fra personer i Hollywood og i næringslivet. Netanyahu skal også, ifølge Haaretz ha forsøkt å inngå en avtale med sjefredaktør Arnon Mozes i den Netanyahu-kritiske storavisen Yedioth Ahronoth. De skulle bli mindre kritiske mot statsministeren mot at Netanyahu skulle jobbe for å innføre en lov som ville legge begrensninger på distribusjon av gratisaviser.

Gratisavisen Israel Hayom er blitt en av de største avisene i Israel. Den utgis av den søkkrike Netanyahu-vennen Sheldon Gary Adelson, som skal ha lagt seg opp en formue på 16 milliarder dollar på kasinodrift i Las Vegas. Venstresiden i Israel mener avisen ødelegger for de andre store tradisjonelle avisene i landet som er avhengig av profitt for å overleve. Israel Haydon kommer ut både på hebraisk og i engelsk språkdrakt og er en av de få større israelske avisene som støtter Neytanyahu. Venstresiden i Israel liker å kalle avisen «Bibiton» («Bibi» er kallenavet på Netanyahu og «iton» er det hebraiske ordet for avis).

 

SØKKRIK: Multimilliardæren Sheldon Gary Adelson (her sammen med kona Miriam) er en god venn av Benjamin Netnyahu og er ifølge sosialistavisen Haaretz den egentlige eieren av den israelske gratisavisen Israel Haydon . Foto: Union20/Wikipedia Commons

Adelson har aldri offentlig innrømmet at han gir ut avisen, men sier at det er en slektning av ham som er den formelle eieren. Ifølge Haaretz har gratisavisen tapt betydelige beløp siden den begynte å komme ut i 2007.
I tillegg til denne anklagen, skal Netanyahu og hans kone Sara ha mottatt gaver fra den jødiske Hollywood-produsenten Arnon Milchan. Ifølge Netanyahu skal det dreie seg om noen esker sigarer.
Den israelske riksadvokaten Avishai Mendelbit uttalte nylig at det er gjort fremang i arbeidet med å få en tidligere nær rådgiver av statsministeren, Ari Harow, til å stille opp som vitne for aktoratet.
Det er ikke førte gangen Netanyahu anklages for korrupsjon. Israel har svært strenge antikorrupsjonslover og det at toppolitikeren anklages for korrupsjon av sine politiske motstandere, er svært vanlig. Det er ikke mange år siden Netanyahus kone, Sara, ble anklaget for å beholdt pengene for pantede tomflasker etter store mottagelser i statsministerboligen i Jerusalem.

PANTEFLASKER: Sara Netanyahu ble for noen år siden anklaget for å ha pantet flasker fra mottagelser i statsministerresidensen uten å tilbakeføre pengene til staten.  Protestene lot ikke vente på seg i det sterkt egalitære Israel. Foto: Twitter

Tidligere statsminister Ehud Olmert slapp nylig ut fra fengsel etter å ha sonet en korrupsjonsdom fra 2014. Olmert ble funnet skyldig i å ha tatt imot bestikkelser da han var ordfører i Jerusalem i årene 1993 til 2003, samt da han var handels- og industriminister i årene etter. Dommen lød først på seks års fengsel, men ble anket og senere redusert.
Ettersom Olmert har kjennskap til statshemmeligheter, fikk han sone i det israelere kaller «VIP-avdelingen» i Maasiyahu-fengselet sørøst i Tel Aviv.
Også en tidligere president i Israel, Moshe Katzav, måtte i fengsel etter å ha blitt dømt for sextrakassering av en av de kvinnelige ansatte i presidepntresidensen.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.