Palestinske kunstnere må ikke bli med på kunstfestival med jøder

KUNSTFESTIVAL: Palestinske kunstnere blir advart av Den palestinske selvstyremyndigheten om å delta i den tradisjonsrike kunstfestivalen Mekudeshet som nå pågår i Jerusalem: Foto: Mekudeshet

 

Palestinske kunstnere som har lyst til delta i den tradisjonsrike kunstfestivalen Mekudeshet i Jerusalem trues med utestengelse fra sine palestinske fagforeninger. Ledelsen i Den palestinske selvstyremyndigheten (PNA), som årlig støttes med store beløp av den norske staten, mener festivalen legitimerer status quo i Jerusalem.
Festivalen er upolitisk og har ingen andre hensikter enn å promotere kultur og fred og samler både jøder og arabere i Jerusalem.
Den palestinske skribenten Bassam Tawil skriver at dette er en festival som kun ønsker å skape mer forståelse og fred mellom palestinere og jøder ved hjelp av kultur. En festival som forsøker å minske det kulturelle gapet mellom folkegrupper.
– Hadde det vært Hamas eller Islamic Jihad som hadde vært mot festivalen hadde det vært lettere å forstå det, men her er det PNAs ledelse i Ramallah som sender det utvetydige budskapet til palestinere om at det er Israel som er uakseptabel – enkelt og greit, skriver Tawil.

 

CUBANSK: Den USA-bosatte cubanske artisten Omar Sosa deltok på festivalen i 2015. Foto: Instagram/Mekudeshet

Han mener det er svært trist hvis ledelsen i PNA og palestinske aktivister mener det er en forbrytelse og forræderi at palestinske kunstnere møter sine jødiske kolleger under en festival. Hva er sjansen da for at vi en gang kan oppleve at en palestinsk leder noen gang skriver under på en fredsavtale med Israel, spør Bassam Tawil.
En av de palestinske artistene som hadde tenkt å opptre på festivalen, forteller – under forutsetning av anonymitet – at han sent en kvelden fikk en telefon fra ledende folk i selvstyremyndighetene –som truet med at han ville bli stemplet som en forræder hvis han deltok i festivalen. Også medlemmer av hans familie har blitt oppringt og utsatt for press for å få han til å trekke meg, forteller kunstneren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.