MIKAEL AV ROMANIA (1921-2017): Kjempet mot fascismen – avsatt av kommunistene

 

MENNESKEMASSER. : Store menneskemasser hadde møtte opp i Romania i helgen for å ta et siste farvel med landets tidligere kong Mikael

Hundretusener av rumenere stimlet sammen i gatene i Bucuresti og siden i den lille byen Curtea de Arges for å få et glimt av kisten til avdøde kong Mikael som døde 5. desember – 96 år gammel.

Mannen som var statsoverhodet i Romania i to perioder, fikk en kongelig statsbegravelse. Mikael var en av tre overlevende statsoverhoder fra annen verdenskrig (ved siden av Dalai Lama i Tibet og Simeon II av Bulgaria) da han døde av kreft tidligere i måneden.

I 1947 ble kong Mikael den siste av de østeuropeiske kongene som mistet sin trone. Slottet i Bucuresti ble omringet av kommuniststyrker, og med våpen rettet mot seg, ble kongen tvunget til å abdisere.

 

UNG: En ung  regent like etter andre verdenskrig. Kommunistene kunne ikke godta noen monarki og tvang kong Mikael til å tre av.

Kommunistene troppet opp i Elisabet Slottet i Buchuresti med et ferdigskrevet dokument med kongens tronfrasigelse. Hvis kongen ikke skrev under, ville 1000 soldater bli henrettet umiddelbart. Romania var det siste monarkiet i Warsawapakten.
Noen dager senere ble den avsatte kongen også jaget ut av landet hvor kommunistene hadde tatt makten og gjort Romania om til en folkerepublikk.
Den avsatte kongen sammen med resten av hoffet, ble plassert på et tog og eskortert ut av landet.
Etter en kort periode i Storbritannia., etablert han seg i Sveits. Han utdannet seg til pilot, og skal i perioder ha jobbet som testpilot for privatjet i Europa og USA. Han drev også en periode med høns i stor stil.

 

LANDFLYKTIGHET: En unge og avsatt konge i landflyktighet i Sveits sammn med kone og sine to eldste døtre tidlig på 1950-tallet.

Mikael ble konge og statsoverhodet første gangen da han var fem år gammel. Bestefaren, kong Ferdinand, døde i 1927, og Mikaels far og kronprins Carol hadde to år tidligere stukket fra landet med en elskerinne og frasagt seg tronen. Et regentråd styrte landet ettersom Mikael var mindreårig. Helt til hans far fant det for godt å komme tilbake til landet og gjøre krav på tronen igjen.
Etter et kupp i 1940, kom den Hitler-sympatiserende Ion Antonescu til makten. Carol ble avsatt og 18 år gamle Mikael ble igjen konge. Under krigen var Romania allierte med aksemaktene, og i 1944 gjennomførte kong Mikael – sammen med kommunistiske motstandsmenn og pro-allierte politikere – et kupp som avsatte Antonescu.
Romania erklært krig mot nazi-Tyskland, og tok imot våpenhjelp fra de allierte med USA og Storbritannia i spissen. Allikevel valgte Sovjetunionen å okkupere Romania.
Kong Mikael ble beæret med æresmedaljer fra USA, Sovjetunionen og Storbritannia. Etter krigen giftet Mikael seg med den franske prinsesse Anne av Bourbon-Parma. De traff hverandre i London i 1947 under bryllupet mellom prinsesse Elisabeth og Philip Mountbatten (som var fetter til Mikael).
Allerede etter 16 dager var Mikael og Anne hemmelig forlovet i Sveits, før Mikael reiste tilbake til Romania.
Senere samme år måtte han forlate Romania som nå var blitt et diktatur under ledelsen av kommunistpartiet og deres leder Gheorghe Gheorhiu-Dej. Kongen var bare en gallionsfigur, som etter kort ble til overs.

 

VANSTYRE: Eks-kong Mikael måtte  i landflyktighet konstaterer at diktatorparet Elena og Nicolae Ceaușescuog vanstyrte  hans gamle kongedømme.

Mikael og hans Anne bosatte seg i Sveits og fikk etterhvert fem barn på 1950- og 60-tallet.
Selv etter at det forhatte diktaturet til Nicolae Ceaușescu ble fjernet under noen intense og blodige dager julen 1989, var Mikael utestengt fra sitt kjære Romania. Først i 1992 kunne han besøke sitt fødeland i forbindelse med påskefeiring.
(Han forsøkte seg riktignok å ta seg inn i landet i 1990 med et dansk diplomatpass, men ble kastet ut etter noen timers ulovlig opphold).
Besøket i 1992 ble svært vellykket for den ekskongen. Store menneskemengder møtte opp overalt hvor han beveget seg, og i hovedstaden
Buchuresti møtte godt over én million mennesker opp for å hylde ham.
Populariteten ble så stor at den sittende presidenten, Ion Iliescu , nektet ekskongen adgang til landet de neste fem årene.
Etterhvert fikk Mikael tilbake familiens eiendommer, blant annet Savarsin Slott nordvest i landet og Elisabeth-palasset i hovedstaden Bucuresti.
Selv om Romania er en republikk, har kongen formelt eierskap til flere av slottene som tilhørte kongefamilien før kommunismen. Minst to av dem er åpne for publikum mesteparten av året.

FIKK TILBAKE: Ekskong Mikael fikk sitt rumenske statsborgerskap tilbake i 1997, og bodde delvis i Romania frem til sin død denne måneden.

Ekskongen fikk tilbake sitt rumenske statsborgerskap i 1997.
Mikael og hans familie har bodd deler av året i Romania, mens de beholdt familiens hjem i den sveitsiske byen Aubonne.
Ekskongen hadde sin fanskare i Romania, og ekskongen sa ved flerere anledninger at han var villig til å stille opp hvis folket ønsket han som statsoverhode.
Men opinionsundersøkelser viste at det ikke var noen flertall for å gjeninnføre monarkiet i det moderne Romania som i dag er medlem av EU såvel som Nato.

SYMBOLSK: Mange bar flagg med kongeportrettet plassert symbolsk i midten under begravelsesseremonien sist helg.

Bare ca. 15 prosent av befolkingen vil gjeninnføre monarkiet. Men personen Mikael er langt mer populær enn monarkiet som statsform. Omtrent halvparten av rumenerne har i meningsundersøkelser sagt at de har et godt eller positivt holdning til ekskongen.

Kongen har ofte hatt et anstrengt forhold til de postkommunistiske lederne i Romania. President Traian Basescu anklaget Mikael for å være en foræder fordi han signerte en våpenhvile med Sovjet-lederne.
Før nevnte president Ion Iliescu (som også hadde en fortid i Nicolae Ceaușescus-regime) var også svært negativ til ekskongen.
Mikael anklaget til gjengjeld dagens ledere i Romania for å mangle moral, være historieløse, korttenkte og kyniske. – Og ofte minner de oss om folkene som styrte Romania i tiårene før 1989, uttalte han ved en anledning.
Rumenere flest assosierer imidlertid kongen og hans familie med eleganse og verdighet i skarp kontrast til dagens rumenske politikere.

STATSBEGRAVELSE: Ekskong Mikael fikk en storstilet statsbegravelse

Men alderen krevde sitt, og i 2016 trakk ekskongen seg tilbake fra offentligheten. 5. desember døde han av leukemi omringet av familien i den lille byen Aubonne vest i Sveits.

Den abdiserte kongen fikk fem døtre. Den eldste, Margareta (68), ble ved en seremoni i 2007 utpekte av Mikael til tronearving med tittelen kronprinsesse av Romania. Kronprinsessen er gift med den elleve år yngre rumeneren Radu Duda. Han hadde først tittelen prins av Hohenzollern-Veringen, men senere fikk han tittelen prins av Romania.

MARGARET: Kronprinsesse Margaret av Romania (69) vil bli regent om monarkiet igjen skulle innføres i Romania.

Det er blitt rettet beskyldinger mot Radu Duda om at han under Nicolae Ceaușescus brutale diktatur var informant for den fryktede etterretningsorganisasjonen Securitate. Noe Radu benekter på det sterkeste.

Kisten ble fraktet med militærfly til Romania, og siden kjørt til slottet Peles i Sinaia. Senere kom kisten til hovedstaden Bucuresti hvor almenheten kunne ta farvel med ham i det nasjonale kunstmuseet.
I helgen ble han stedt til hvile under en pompøs statsbegravelse som begynte i Bucuresti og ble avsluttet i den lille byen Curtea de Arges – hvor rumenske konger tradisjonelt er blitt begravd. Her ligger også Mikaels hustru, Anne, som døde for et drøyt år siden.

 

TEKST: MOTEN AASBØ   FOTO: Wikipedia Commons, skjermdump av rumensk TV-kanaler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.