NY OPTIMISME I AIRBUS: Emirates bestiller ytterligere 36 A380-fly

 

STØRST: Emirates bestiller ytterligere 36 nye Airbus A380-fly. dermed redder de videre produksjson av verdens største passasjerfly. Foto: Emirates

Emirates har signert en storkontrakt med Airbus om kjøp av A380-fly. Kontrakten gjør at produksjonen av verdens største passasjerfly er sikret minst 10 år fremover. Emirates Airlines har gjort en avtale om kjøp av 20 fly med en intensjonsavtale om kjøp av ytterligere 16 fly. Det er ikke kjent hvilke rabatter Emirates har fått, men listeprisen på totalt 36 fly skal være ca. 16 milliarder dollar.

Emirates er storkunde hos Airbus og fikk sitt første Airbus A380 sommeren 2008. Emirates har i dag hele 101 A380-maskiner i sin flåte og en beholdning av  ueffektuerte odrer på 41 fly ved siden av kontrakten som ble inngått i dag. Det betyr at Emirates kan få en flåte av Airbus A380 på totalt 178 fly i løpet av noen få år. Singapore Airlines er også en stor Airbus A380-kunde og var først ute med å ta flytypen i bruk i oktober 2007.

A380 tar i Emirates-versjonen med fire klasser om bord 575 passasjerer.
Airbus har foreløpig levert 222 A380 -fly til 13 forskjellige flyselskaper. Det har lenge vært usikkert om Airbus ville fortsette med produksjonen av verdens største passasjerfly, som kjennetegnes ved at flyet har to komplette passasjerdekk samt et underliggende cargodekk.

STOR: En Airbus A380 kan ta opptil 833 passasjerer hvis begge kabindekkene fylles med økonomiklasse-seter. Emirats har fire forskjellige klasser om bord og har vanligvis kun  575 passasjerer om bord. Foto:  Emirates

Mange flyselskaper har problemer med å finne lønnsomhet i det store flyet – og har i stedet valgt det langt mindre langdistanseflyet Dreamliner (Boeing 787) til den amerikanske konkurrenten Boeing. Dreamlineren leveres i forskjellige varianter med plass til alt fra 210 til 310 passasjerseter.

Emirates bruker både Rolls-Royce og GE-motorer på sine A380-fly, og det er ikke avgjort hvilke motorer som skal bekle de nye kommende langdistanseflyene til Emirates.
John Leahy, som har tittelen Chief Operating Officer Customers i Airbus, signerte avtalen på vegne av flyprodusenten, og uttalte under seremonien at de nå håper at storkontrakten med Emirates får andre flyselskaper til også å satse videre på Airbus A380-modellen.

SIGNERTE: Toppsejfen i Emirates, HH Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum (t.v.) signert kontrakten om nye Airbus A380 sammen med Airbus-toppen John Leahy. Foto: Emirates

Airbus skal ha brukt en sum tilsvarende ca. 100 milliarder norske kroner for å utvikle flyet, og det antydes at Airbus må levere 710 fly før de går i økonomisk balanse med flymodellen.

Sist sommer lanserte Airbus en ny oppgradering av A380 – A380Plus – som gir selskapene muligheter til å dytte ytterligere 80 seter inn i flytypen. Drivstofforbruket vil også gå ned i den nye oppgraderingen som vil få et større vingespenn enn det opprinnelige A380-flyet.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.