IRAN MOTTOK FEM ATR-FLY DAGEN FØR USA GJENINNFØRTE SANKSJONER

 

ATR: Iran mottok fem mye ATR-fly av denne typen dagen før USA gjeninnførte samsjoner mot mullah-regimet i Teheran.  Foto: ATR.

Iran mottok fem mye fransk-italienske turboprop fly dagen før USA gjeninnførte sanksjonen mot Iran. Det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA kan fortelle at de fem ATR 72-600-flyene kom til Teherans Mehrabad Internatinal  Airport dagen før USA gjeninnførte sanksjonene. USA har også truet med sanksjoner mot utenlandske bedrifter som handler med Iran.

Ankomst av de fem ATR-flyene betyr at Air Iran har mottatt 13 av de totalt 20 turbopropflyene som Iran hadde bestilt fra den fransk-italienske flyprodusenten.  Kontrakten har en totaltverdi på rundt 536 millioner dollar.

USA gjeninnføring av sanksjoner har også fått flere utenlandske firmaer til å trekke seg ut av Iran. Nylig gikk det nederlandske flyselskapet KLM ut og sa at  de stopper flyvningene mellom Amsterdam og Teheran. Siste flyvning går  22. september med retur fra Teheran 23. september. 

Det er uvisst hva som  skjer med kontraktene som er inngått mellom iranske flyselskaper og den europeiske flyprodusenten Airbus. Iranske flyselskaper har de siste tiårene slitt med eldre fly og problemer med å skaffe reservedeler. Det har gjort at Iran har hatt mange flyulykker de siste tiårene. Iranske flyselskaper hadde også lagt inn bestillinger på nye fly fra den amerikanske flyprodusenten Boeing.

Det er også antatt at Iran vil gå til Russland på jakt eter nye fly.

Russiskproduserte Sukhoi Superjet 100 er et fly som kan være aktuelt for iranerne hvis det blir slutt på leveranser fra europeiske flyprodusenter. Flyet kan bli en konkurrent til Airbus  A320, Airbus A319 og de minste  utgavene av Boeing 737 MAX.

RUSSISK: Russiske fly av typen Sokoi Superjet 100 kan være et alternativ for Iran Air og de andre iranske flyselskapene på desperat jakt etter nye fly. Foto: Sukoi

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.