NY PIA-ULYKKE SKAPER DEBATT OM FLYSIKKERHET

To passasjerer overlevde mirakuløst flystyrten da en Airbus 320-maskin fra Pakistan International Airlines (PIA) styrtet like før det skulle landet ved den internasjonale flyplassen i Karachi i Pakistan. Ulykken, som krevde 97 menneskeliv, har satt i gang en diskusjon om den elendige flysikkerheten i landet. Forrige ukes  flyulykke skyldes trolig pilotfeil, og enkelte kritikere av landets flysikkerhet har også antydet at pilotenes faste under Ramadan kan ha gjort pilotene trette og sløve.

PÅ BAKKEN: Ulykkesflyet fra PIA hadde stått flere uker aprkert på grunn av Covid19.pandemien. Foto: Wikipedia Commoms

Ulykken, som krevde 97 menneskeliv, har satt i gang en diskusjon om den elendige flysikkerheten i landet. Forrige ukes  flyulykke skyldes trolig pilotfeil, og enkelte kritikere av landets flysikkerhet har også antydet at pilotenes faste under Ramadan kan ha gjort pilotene trette og sløve.

Flyet kom fra storbyen Lahore nordøst i landet og skulle lande på Jinnah-flyplassen like utenfor sentrum av Pakistans største by. Flyet styrtet i et boligområde og flere på bakken ble skadet.

Kontakten mellom flyvelederne og pilotene før styrten, tyder på at flyet hadde motorproblemer. Trolig hadde motorene på det tomotorsflyet blitt skadet  da flyet første gang gikk inn for landing uten at landingsunderstellet var nede.  

Vitner til ulykken sier at flyet gjorde minst ett landingsforsøk før styrten. Ifølge enkelte vitner skal flyet ha gjort et landingsforsøk uten at landingsunderstellet var nede. 

Merker på rullebanen avslørte også at skallet på begge motorene skrapet nede i betongen før pilotene fikk flyet opp igjen. Normalt vil piloter aldri gå ned for ladning uten at de er sikre på at landingsunderstellet er nede. Piloter advares flere ganger hvis ikke understellet er nede før landing.

under sitt andre landingsforsøk skal begge motorene sviktet. Flyet mistet høyde og skal ha truffet en mobilmast før det styrtet ned i et boligområde i bydelen Model Colony like ved Karachis internasjonale flyplass. 

BOLIGGATE: Flere på bakken ble skadet, men ingen skal ha blitt drept da PIA-flyet raste ned i et boligområdet. Foto: Twitter

Flyet skal ha vært et ca. 16 år gammelt Airbus 320-fly som benyttes mye på ruter mellom de pakistanske storbyene. Flyet skal ifølge PIA-ledelsen gjennomgått alle de påkrevde vedlikeholdsrutinene. Flyet kom fra Muscat  i Oman til Lahore dagen før ulykken uten at pilotene hadde oppdaget noen unormalt.

Pakistan International Airlines har i mange år flydd på Oslo Gardermoen minst to ganger i uken  med store Boeing-fly. Tidligere var det Boeing 747-fly, mens det de siste årene stort sett har vært tomotors Boeing 777-fly. De mange norsk-pakistanerne på Østlandet har vært passasjergrunnlaget for ruten. PIA er kjent for sine gode priser mellom Norge og Pakistan, men har fått tøff konkurranse de siste råene fra selskaper som Emirates og Qatar som har langt bedre service om bord. De serverer – i motsetning til PIA – også alkohol om bord. PIA har hatt ca. 10 større ulykker de siste 30 årene. Ulykkene har normalt vært med de mindre regionale turboprop-flyene av typen ATR.

Ulykken i Karachi har satt i gang en ny diskusjon om flysikkerheten i landet. Og spesielt fagforeningen til landets piloter har krevd å få bli med i i undersøkelseskommisjonen som skal etterforske ulykken i Karachi.

PTURBOPROP: PIA har flere turbopropmaskiner av typen ATR (fransk-italiensk). De har vært utsatt for flere alvorlige ulykker. Foto: Wikipedia Commons

PIA hadde en ulykke med en ATR i 2016 da alle de 47 om bord døde. Og i 1992 styrtet en Airbus A320 like før landing i Katmandu. Samtlige 167 om bord døde.

Airbus 320 er en av de mest anvendte passasjerflyene for kort – og mellomdistanseflyvninger. Flyfamilien Airbus A320 består ved siden av 320 også av den mindre modellen 319 og den noe større 321. Airbus A320 tar normalt maks 189 passasjerer. Den har en såkalt «crash rate» på 0,08 som er svært bra. Airbus 320 konkurrere med Boeing 737-familien (med undermodellene -700-800 og 900) som har en ubetydelig bedre «crash rate» på 0,06.

Den mest kjente ulykken med Airbus 320 var den i 2019 med US Airways flight 1549 som måtte crashlande i Hudson-elven i New York. Ulykken hadde ingen dødsofre.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.