TÜRKISH AIRLINES: HALVERER PILOT-LØNNINGENE

HALVERES: Pilotene i Türkish Airlines får sine lønninger halvert en periode fremover. Foto: Wikipedia Commons

Et av verdens største flyselskaper, Turkish Airlines, lover sine ansatte at de ikke vil gå til drastiske kutt i antall ansatte. Betingelsen er at de ansatte går drastisk ned i lønn de neste to årene. Pilotene vil få sine lønninger halvert, mens kabinpersonalet og bakkeansatte vil gå ned 30-35 prosent i lønn.

Styreleder Ilker Ayci i Turkih Airline sier at hverken 2020 eller 2021 vil gå med overskudd. Sammen med drastiske lønnsreduksjoner, vil selskapet også prøve å selge eldre fly og avbestille nye fly der det er mulig. Trafikken i selskapet har gått dramatisk ned siden mars da nedgangen var på 53 prosent sammenlignet med samme måned året før.

Korona-pandemien har allerede gjort at over tre millioner ansatte i verdens sivile flybransjen har mistet jobbene sine. Og i månedene fremover vil trolig ytterligere flere miste sine jobber.

Turkish Airlines-pilotene kommer ikke til å sulte selv om de nå får sine lønninger kraftig redusert. En kaptein i selskapet har ofte en årslønn tilsvarende 1,2 millioner norske kroner, mens begynnerlønnen for piloter i selskapet skal ligge rundt 550.000 norske kroner.

Turkish Airlines skal også reduserer sitt verdensomspennende rutenett noe. Mens det går verst utover innenriksrutene i Tyrkia.

Turkish Airliens flyr i dag på over 300 destinasjoner – mer enn noe annet flyselskap. Oslo lufthavn Gardermoen er en av flyplassene som daglig har besøk av Turkish Airlines-fly. Selskapet har i dag en flåte bestående av Boeing og  Airbus-fly. Antallet har de siste årene ligget på rundt 360 fly.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.