VOLDSOMME DEMONSTRASJONER I SPANIA

Regissøren Pedro Almodovar, sangeren Joan Manuel Serrat og skuespillerne Javier Bardem er tre av de mange spanske kjendisene som protesterer mot at den venstreradikale rapperen  Pablo Hasél er arrestert. Myndighetene anklager Hasél for å glorifiserer terrorisme og for hatprat mot blant annet kongelige personer

Hasél er dømt til ni måneders fengsel, og ble tidligere i uken hentet av politiet i universitetsbyen Lleida for å sone straffen.

Onsdag kom det til voldsomme demonstrasjoner da tusenere av demonstranter gikk amok i Barcelona, Madrid, Valencia og flere byer i Katalonia. Demonstrantene kastet flasker og dyttet brennende søppelcontainere mot politifolkene. Over 60 personer ble skadd under demonstrasjonene i Barcelona og Madrid – de aller fleste politifolk.

STØTTE: Pablo Hsél får støtte fra spanske kommunister for sine pro-terror uttalelser og sine hatske angrep på spanske kongeloige. Foto: Twitter

Pablo Hasél ble pågrepet for å sone dommen tidlig denne uken.

32-åringen får støtte fra Amnesty International som mener dommen er et angrep på ytringsfriheten. Amnesty mener at ytringer om ikke direkte oppfordrer til vold ikke skal straffes. 

– Det er fascist-staten som pågriper meg, uttalte Hasél til pressefolkene da han ble ført ut fra en bygning på universitetet i Lleida. 

– Død over fascist-staten, skrek 32-åringen da han ble ført inn i politibilen.

Hasél, som egentlig heter Pablo Rivadulla, har kalt Spanias tidligere kong Juan Carlos for «mafiaboss». Han har også påstått at spansk politi har torturert og drept demonstranter og migranter. 

Den spanske sosialistregjeringen har lovet at de skal gjennomgå lovverket på nytt. De har antydet at de vil endre lovverket slik at ingen skal få fengselstraff i saker som omhandler lovverket.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.