VOLDSBØLGE MOT OPPOSISJONEN I GEORGIA

Det store flertallet av folk i det kaukasiske landet Georgia har lenge protestert mot en ny «agentlov» som ligner på den Putin bruker for å holde opposisjonen nede. Store demonstrasjoner er blitt slått ned med utstrakt bruk av vold. Nå har volden tatt en ny retning. Politifolk reiser hjem til folk som har vært kritiske til den nye agentloven. Noen blir banket opp foran barn og familie, andre dyttes inn i biler for videre «behandling». I kveld demonstrere titusener mot regjeringen.

BANKET OPP: Levan Khabeishvili fra opposisjonspartiet UNM er en av
de mange som har blitt banket opp av politiet. Foto: Facebook

Motstandere kaller den « den russiske loven» fordi den i likhet med Putin-regimets lov tvinger mediebedrifter og organisasjoner som mottar hjelp og støtte fra EU, skal oppgi det og få stempel som «utenlandsk agent».
Georgia styres i dag av partiet «Den georgiske drømmen» som ble startet av oligarken Bidzina Ivanishvili. Han ble søkkrik i perioden etter Sovjetunionens fall mens han jobbet i Moskva. Han hadde nære forbindelser med kretsen rundt Putin og regnes i dag som en av 150 rikeste personen i verden.
Han har fått tilnavnet «Anakondaen» etter verdens største reptil. Han kommer fra fattige kår sørvest i Georgia, og fikk stor oppslutning i parlamentsvalget i 2012. Han ble beskyldt for å kjøpe seg stemmer ved å dele ut gaver i form av Lada-biler og penger.

Han har bygd seg en James Bond-festning av et hjem og business-senter på en høyde over Tbilisi; kostnad drøye 500 millioner kroner. Han var en periode statsminister, mens har trukket seg litt ut av direkte politisk makt. Han har vært i en langvarige konflikt med den tidligere presidenten Mikheil Saakasjvili. Eks-presidenten har de siste årene vært fengslet – anklaget for korrupsjon under sin presidenttid.Mange internasjonale organisasjoner mener anklagene er politiske, og Saakasksjvili er i dag alvorlig syk.


Mens Saakasjvili hadde gode forbindelser med Vesten, er Ivanishvili og hans parti pro-Putin. Russerne trenger ikke visum til Georgia og flyforbindelsene blir stadig bedre.
Men den nye agentloven og politiets brutale behandling av lovens motstandere, har fått folk til vende seg mot den mektige oligarken og hans parti. I kveld, på Europadagen, er titusener av georgier samlet til en demonstrasjon mot regjeringspartiet og oligarken som trekker i trådene i bak regjeringen.
Tekst: MORTEN AASBØ

TITUSENER: sentrum av Tbilisi i går kveld. Titusener var samlet for å markere motstand mot ny “agentlov”. Video.; Mtavari Arrkhi
TITUSENER: Titusener av demonstranter er på gatene i Tbilisii kveld. Foto: Facebook PUBLIKA

Leave a Reply

Your email address will not be published.