ATTENTATFORSØK PÅ SLOVAKIAS STATSMINISTER

Slovakias statsminister Robert Fico er livstruende skadd etter attentatforsøk onsdag ettermiddag. Statsministeren ble skutt etter et velgermøte i byen Handlova. Regjeringspartiet anklager opposisjonen for å ha fremprovosert angrepet. En venstreorientert forfatter ble pågrepet på stedet.

SKUTT: Statsminister Robert Fico ble truffet av fire skudd. Foto: Youtube

–Jeg er dypt sjokkert over meldingene om at Slovakias statsminister Robert Fico er skutt og såret. Jeg fordømmer denne voldshandlingen på det sterkeste. Jeg sender nå varme tanker til Fico selv, familien hans og til innbyggerne i Slovakia, skriver statsminister Jonas Gahr Støre i et X-innlegg.
Fico ble ruffet i magen og hoftepartiet og ble kjørt til et lokalt sykehus for siden bli overført til et større sykehus.
En 71 år gammel mann ble pågrepet av politiet like etter attentatforsøket. Den pågrepne mannen skal være en venstreorientert forfatter.


Skuddene – vitner snakker om fire skudd – falt i byen Handlova 15 mil nord for hovedstaden Bratislava.
– Jeg er fullstendig sjokkert etter dagens brutale og hensynsløse angrep på Slovakias statsminister Robert Fico, som jeg fordømmer i sterkeste ordelag, skriver Slovakias president Zuzana Caputova på X-
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kaller angrepet for skammelig.
– Slike voldshandlinger har ingen plass i vårt samfunn og undergraver demokratiet – vårt mest dyrebare fellesgode, skriver hun på X.
Robert Fico er en høyrepopulistisk leder med mye til felles med Ungarns statsminister Viktor Orban. Fico ønsker et visst samarbeid med Putins Russland og er skeptisk til våpenhjelp til Ukraina. Han er i likhet med Orban kritisk til islam.
Tekst: REDAKSJONEN

JURIST: Robert Fico er utdannet jurist fra Universitetet i Bratislava. Foto: Wikipedia Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published.