Pengedryss over Klassekampen

 LO gir hele 19 millioner til sosialistavisene Klassekampen og Dagsavisen. Avisene sier de skal øremerke pengene til satsning på journalistikk om arbeidsliv. Det kan bety langt færre kritisk artikler om LO i de to fra før svært LO-vennlige avisene. Både Klassekampen og Dagsavisen får fra før et titalls millioner årlig i såkalt produksjonsstøtte av staten.

Klassekampens sjefredaktør Bjørgulv Braanen sier til DN at de skal satse på journalistikk på Vestlandet og Nord-Norge, der industri og arbeidsliv er et naturlig stoffområde. Sjefredaktøren i den tidligere AKP-avisen sier at gaven er ”et veldig risikabelt prosjekt”

– Vi har fått støtte for tre år, og når de årene er omme skal vi ideelt finansiere satsningen med egne inntekter, sier han.

 

Fritt Ord-direktør og leder i Mediemagfoldsutvalget, Knut Olav Åmås. Uttaler til DN at han håper avisene lager LO-kritisk journalistikk også i tiden som kommer.

”Det er jo en binding som legger noen føringer. Ideelt sett kunne LO ha brukt disse millionene til flere aviser som vil styrke den viktige arbeidslivsjournalistikken, enn bare de to utvalgte. Men det er lov å være selektiv. Positivt er det at LO bruker en del av pengene fra salget av Amedia til journalistikk”, skriver Åmås i en epost til DN.

Klassekampen vil i 2016 være den avisen som får mest i statlig produksjonsstøtte. Avisen, som tidligere hadde portretter av Mao og Stalin over tittelhodet, er bevilget drøye 39 millioner skattekroner i støtte. Dagsavisen må neste år nøye seg med drøye 37 milli0ner kroner – en liten nedgang fra årets før.

Vinneren av produksjonstildelingen er – ved siden av Klassekampen – den nye onlineavisen Dagens Perspektiv som får nesten seks millioner kroner i støtte. Avisen eies av selskapet Medier og Ledelse under ledelse av Magne Lerø. De gir fra før ut Ukeavisen Ledelse, Handelsbladet, magasinet Plot, KBS og nettstedet Kultmag. Dagens Perspektiv sier de henvender seg til ledere, politikere , rådgivere og organisasjonsfolk.

 

RØDE DIKTATURER: Klassekampen har skrevet positivt om røde diktaturer i snart 50 år. Her hylder de Cubas avdøde diktaor Fidel Castro. Faksimile: Klassekampen

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.