DEN FØRSTE ARROW 3 ER PÅ PLASS I ISRAEL

 

ARROW: Slik fungererdet israelskeArrow-systemet.Ill.Isarel Aerospace

Israel har nå fått på plass en avansert utgave av antiballistisk-missilen Arrow 3. Det er en svært avansert sisteutgave av rakettforsvars-systemet som kan brukes til å skyte ned innkommende langsdistanse-raketter fra fiendtlige naboland som Syria, Iran og Libanon.

Starten på dette anti-rakettsystemet ble gjort allerede i 1986, og var opprinnelig knyttet til Ronald Reagans planlagte rakettforsvar SDI. Prosjektet er svært kostbart og Israel får økonomisk hjelp av USA for å utvikle systemet. Det er Israel Aerospace i samarbeid med Boeing som har utviklet systemet.

Det nye avanserte rakettforsvars-systemet øker Israel evne til å beskytte seg mot langdistanserakket blant annet fra Iran. Det nye Arrow 3 har blant annet lagt større radar-rekkevidde og kan kontrollere et lagt større luftrom enn forgjengeren Arrow 2

Israel benyttet systemet Iron Dome under operasjon Protectiv Edge da Hamas sendte hundrevis av raketter mot byer i Israel sommeren 2014. Iron Dome-systemet blir produsert av Rafael Advanced Defence somhadde det klart i 2011 etter en utviklingstid på fem år. Det var etter krigen mot Hizbollah i 2006 at de så behovet for å utvikle et rakettskjold. Disse anti-rakett missilene kan regne ut når og hvor inngående raketter vil landet, og vil ikke bli skutt ned hvis de er på vei mot et ubebodd område. Men Iron Dome er kun beregnet på kortdistanse-raketter og granater. Systemet er effektivt på raketter som avfyres på avstander mellom 4 og 70 km. Systemet er mobilt

Arrow-systemet er mindre mobilt og er avhengig av å stå på steder som på forhånd er klargjort for systemet. Det har tidligere vært reist kritikk mot systemet at det ikke gir mulighet for å beskytte Israel mot raketter med atomstridshoder ettersom systemet ikke kan gi en ”hermetisk beskyttelse”.

Komponenter fra Arrow er blitt solgt til enkelte andre land, men Israel er i dag alene om å ha systemet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.