Har bestilt 15 Dreamliners: El AL SIER FARVEL TIL SINE BOEING 747-FLY

 

DREAMLINERS: El Al skal i løpet av de neste to årene få hele 16 nye Dreamliners. Foto: El Al/PriestmanGoode

EL Al vil fase ut sine Boeing 747- og Boeing 767-fly og erstatte de med drivstoffgjerrige Dreamliner-maskiner. To Boeing 787-fly er allerede på plass og i løpet av de kommende to årene  vil ytterligere 14 maskiner komme inn i flåten. Alle Boeing 747- og 767-flyene vil være borte i løpet av 2018.

El Al-ordren på 16 Dreamliners (både Boeing 787-8 og 787-9) er en historisk stor kontrakt for israelerne som alltid har har et nært forhold til den amerikanske flyprodusenten.
Det er snakk om både kjøp og leasing i en kontrakt som israelske medier anslår til 800-900 millioner dollar. Dreamliners-flyene vil bli benyttet på både langdistanse- og mellomdistanse-rutene. El Al har stor trafikk mellom Israel og USA hvor det bor omtrent like mange jøder som i Israel.

BUSINESS: El Als nye business-klasse på Dreamliners-flyene. Foto: El Al

El Al har brukt det kjente designfirmaet PriestmanGoode til å stå for designen og den innvendige utformingen av sine nye Dreamliners-fly. Designerne skal ha reist rundt i Israel i flere uker på jakt etter inspirasjon før de utformet kabininteriøret. Utvendig er det gjort en moderat oppgradering av den kjent El al-designet med David-stjernen i haleroret.
Dreamliners-flyene vil få en bussines-klasse med flate senger (såkalt full-flat bed) på to meter. Mellom økonomiklassen og business-klassen vil Dreamliners-flyene ha en Premium Economy-klasse som er et nytt produkt for El Al.
El Al , som betyr «himmelhøyt» på hebraisk, er i dag et delvis statseid flyselskap. Flåten er på totalt 44 Boeing-fly. På Europa-rutene benytter selskapet Boeing 737-800 og 900-fly. Og nå altså i stadig større grad Boeing Dreamliners.

OVER NORGE: El Al har ikke trafikk til Norge, men hver natt flyr flere av selskapets fly over Vest-Agder og Rogaland på vei fra Tel Aviv til til USAs storbyer. Foto: El Al/PriestmanGoode

 

El Al er kjent for sin kompromissløse holdning til sikkerhet; ingen slipper inn på et EL Al-fly uten kontakt med en av selskapets egne sikkerhetsfolk. Det har gjort at de foreløpig har holdt seg borte fra Gardermoen ettersom norske myndigheter – i motsetning til resten av Europa – har vist lite forståelse for de strenge kravene til sikkerhetskontroll som israelerne krever. El Al har normalt minst to sikkerhetsfolk (bevæpnet med spesialammunisjon) om bord på sine fly. Den rigorøse sikkerhet har gjort at El Al i dag er et av av de sikreste flyselskaper i verden.
Lufttrafikken til og fra Israel er i dag ganske avregulert, og de siste årene har stadig nye europeiske flyselskaper begynt å fly på Tel Aviv og Eliat i vinterhalvåret. Fra i vinter er også Ryanair på plass sammen med blant annet Easyjet, Norwegian (fra Danmark), Air Baltic og Wizzair.

Tekst: MORTEN AASBØ

https://youtu.be/RqVhJZN78GY?t=13

El Al er kjent for sine gode reklamesnutter.  Denne Dreamliner-snutten er vår favoritt. Video: YouTube/El Al

Leave a Reply

Your email address will not be published.