NORSK PALESTINA-AKTIVIST: Stoppet på Ben Gurion-flyplassen

 

 

STOPPET: En norsk aktivst fra Kirkens Nødhjelp ble nylig stoppet ved grensepassering på Ben Gurion-flyplassen øst forTel Aviv. Israelerne mener organisasjonen har feilinformert om hensikten med beøket ved tidligere besøk. Foto: Wikimedia Commons

Israel nektet innreisevisum til en norsk Palestina-aktivist fra Kirkens Nødhjelp. Ifølge den venstreradikale israelske avisen Haaretz mener de israelske myndighetene at Kirkens Nødhjelp i lang tid har oppgitt feil opplysninger når de har søkt visum for sine aktivister. Kirkens Nødhjelp hevder selv at de driver solidaritetsarbeid blant palestinere i Øst Jerusalem og på Vestbredden.
Israelerne mener organisasjon har oppgitt humanitært arbeid i sine visumsøknader for sine aktivister, mens de i virkeligheten har reist til Israel og de palestinske områdene for å – i hovedsak – drive politisk aktivitet.
Kirkens Nødhjelp viser i sine omtaler av sine prosjekter at de tar et klart standpunkt for den palestinske siden i konflikten. Organisasjonen mener blant annet at alle palestinere som «flyktet» i 1948 – samt alle deres etterkommerne i fire generasjoner – skal få vende tilbake til Israel. Det ville automatiske bety at jødene i verdens eneste jødiske stat, ville komme i mindretall.
Visumnekten til Kirkens Nødhjelp-kvinnen kom samtidig som Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte Israel. Under besøket, hvor den norske utenriksministeren hadde møte med statsminister Benjamin Netanyahu (som også fungerer som utenriksminister) og viseutenriksminister Tzipi Hotovely, ble temaer som Iran og USA anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, tatt opp. Eriksen Søreide hadde også et møte med Israels president, Reuven Rivlin, hvor Norge – ifølge israelske medier – fikk takk for sitt arbeid med å bekjempe anti-semittisme. Rivlin sa, ifølge israelske medier, at det har skjedd en betydelig forbedring på dette området. Han takket også den norske regjeringen for deres avvisning av de forskjellige boikottbevegelsene, som Rivlin mener hindrer videre dialog og arbeid for fred mellom israelere og palestinere.
Søreide takket for mottagelsen og understreket hvor viktig det er å få førstehånds kjennskap om israelernes syn på fredsprosessen og utviklingen i regionen. Søreide skal  ha tatt opp med israelerne visum-nekten til den norske kvinnelige aktivisten.
Visumnekten kommer etter at Israel har tatt en mer tøffere holdning overfor utenlandske aktivister som kommer til Israel for å demonstrere sin solidaritet med palestinske aktivister.
Nylig ble det kjent at venstreekstreme Palestinakomiteen er satt på en liste over ca. 20 utenlandske organisasjoner som skal nektes innreise til Israel fordi de oppfordrer til boikott av Israel. Palestinakomiteen ble startet av nystalinister i AKP-(m-l) i 1969, og har siden da vært ledet av folk fra AKP/Rød Valgallianse/Rødt. Palestinakomiteen står på den såkalte «BDS-svartelisten» som Israel nå har valgt å offentliggjøre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.