RUSSLAND GIR NORWEGIAN GRØNT LYS FOR FLERE OVERFLYVNINGER

 

GRØNT LYS: Norwegian får nå fly i russiske luftterritorium på sine ruter  mellom Danmark/Sverige og Bangkok. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

 

Russland har nå gitt Norwegian rett til å fly over russisk territorium også for ruter mellom København og Bangkok og mellom Stockholm og Bangkok. Tidligere har russerne gikk det norske lavkostselskapet rett til å fly over Russland for ruten Oslo-Bangkok.
Norwegian sparer ca. 50 minutter i tid – og mye drivstoff – ved å fly den raskeste ruten mellom Skandinavia og den thailandske hovedstaden. Frem til i dag har Norwegian benyttet en sørlig rute over Ukraina, Romania og Svartehavet på vei til og fra Bangkok fra København og Stockholm.
Det er en gammel avtale mellom SAS og de russiske luftfartsmyndighetene, som til nå har stoppet Norwegians ønske om å fly den raskeste ruten til Bangkok.
Norwegian håper at de nye tillatelsene fra russerne vil gjøre det mulig å fly til flere destinasjoner i Asia over Russland. Adm. direktør Bjørn Kjos i Norwegian har gjentatte ganger sagt at han har store planer for det asiatiske markedet, men at han er avhengig av å konkurrere på lik linje med SAS og de andre selskapene som kan fly den korteste ruten over russisk territorium. Kjos mener Norge går glipp av store turistinntekter fra de store asiatiske markedene, på grunn av manglende flytilbud.

Det var i 1956 daværende Sovjetunionen ble enige med de skandinaviske landene om at SAS kunne få lov til å fly den såkalte Sibir-korridoren på sine ruter til Asia.

Norge hadde i november i fjor et møte med russiske samferdselsmyndigheter, hvor Norwegians ønsker ble tatt opp. Men russerne var ikke interessert i å endre på avtalen om bruk av Sibir-korridoren.
Mens Norwegian har mange ruter mellom Europa og USA, er det kun de tre rutene til Bangkok fra de skandinaviske hovedstedene, samt en nyåpnet rute mellom London-Gatwick og Singapore, som går østover til Asia.

Tekst. MORETN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.